Wrap-up Webwinkel Vakdagen Summer Edition: back to live!

Gepubliceerd op: 9 juli 2021
Bijgewerkt op: 24 augustus 2021
Geschreven door
WWV Wrapup 800X400

Na een bijzonder jaar met online meetings kwamen e-commerceprofessionals op 7 en 8 juli eindelijk weer fysiek bijeen in de Jaarbeurs tijdens de Webwinkel Vakdagen Summer Edition. Centraal dit jaar stond de enorme vlucht van digital commerce in organisaties. Tijdens deze speciale Summer Edition stonden 150 e-commerceleveranciers op de beursvloer en meer dan 120 sprekers klaar om te inspireren en te adviseren over de digitale transformatie waar we in 2021 allemaal mee te maken hebben.

Een perfect voorbeeld van digitale stroomversnelling is de case van BBQuality. Het lukte de online slagerij in samenwerking met marketing agency Happy Horizon om in 2020 een omzetgroei van 200% in één jaar tijd te realiseren. Inspirerend is ook het verhaal van Intertoys dat de omzet verhoogde en tegelijkertijd CO2 reduceerde als gevolg van een samenwerking met Paazl en Fietskoeriers.nl, waarbij zij een lokale groene bezorgservice opzetten. Tijdens verschillende panels deelden zij hun kennis en ervaring.

Ook onze eigen experts betraden de lezingszalen en spraken over relevante en actuele ontwikkelingen, trends en bevindingen rondom onderwerpen als e-commerce wetgeving, duurzaamheid en de groei van online bestedingen.

Jurist Vincent Romviel nam de bezoeker mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van e-commerce wetgeving. Vooral wat betreft consumentenregels en privacy gaat er de komende tijd veel veranderen zegt Vincent: ”Er komt veel nieuwe wetgeving aan voor webwinkels en platformen: van btw tot het tonen van kortingsprijzen. Deze wijzigingen raken de hele e-commercesector.”

Op de vraag hoe webwinkels consumenten kunnen motiveren om een duurzame levering te kiezen, gaven adviseur duurzaamheid & logistiek Alicja van Ewijk en gedragspsycholoog Martijn Pijs (Dijksterhuis & van Baaren) in hun presentatie het volgende antwoord: “Het verstrekken van duurzaamheidsinformatie in de check-out omgeving leidt ertoe dat consumenten duurzamere keuzes maken. Het grootste effect bereik je door de meest duurzame bezorgoptie standaard aan te vinken als bezorgoptie, dit liet een stijging zien van 8% naar 29% van de deelnemers die kozen voor de duurzaamste optie. Maar ook met andere kleine aanpassingen zie je al een enorme verschuiving; twee keer zo veel respondenten kozen voor de meest duurzame bezorgoptie als er alleen een regel tekst of één logo toegevoegd werd (van 8% naar 16%).” Een mooi voorbeeld dat e-commerce en psychologie hand in hand kunnen gaan. Maak gebruik van het feit dat je samen met je klanten kan verduurzamen, dat hoef je niet alleen te doen.

Wat drijft de groei van de online bestedingen? Samen met GfK presenteerde beleidsadviseur digital transactions Just Hasselaar de resultaten van de Thuiswinkel Markt Monitor Q1 2021. Just: “Deze cijfers zijn natuurlijk uniek omdat ons land in Q1 te maken had met een harde lockdown. De groeicijfers laten zien dat de e-commercesector zeer robuust is gebleken. Dat er 1 miljoen Nederlanders extra online zijn gaan shoppen, betekent veel goeds voor de toekomst. Een groot deel van de consumenten zal de weg naar de webwinkels blijven vinden.”

Tot slot zegt Just het treffend:
“Nergens wordt zo duidelijk wat er achter jouw webwinkel schermpje zit als tijdens de Webwinkel Vakdagen: magazijn-robots en stellages, inpakmachines, 100 soorten noodzakelijke software en diverse logistieke- en betalingsopties. Het zichtbare deel van de e-commercebranche is het topje van de ijsberg van een enorme diverse sector die groeit, bloeit en continue innoveert.”

Webwinkel Vakdagen 2022

Op 26 & 27 januari 2022 vindt voor de 15e keer het grootste e-commerce-event van de Benelux plaats. Blijf op de hoogte via de website van de Webwinkel Vakdagen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Excelleren op duurzaamheid

  Gepubliceerd op 28 april 2023
  Categorie

  Inge Demoed, Innovation Manager Sustainability bij Thuiswinkel.org, vertelde tijdens haar presentatie op de Webwinkel Vakdagen hoe je als webshop de consument kan helpen.

  Inge WWV 800 X 400
 • Wetgeving om rekening mee te houden bij cross border verkopen

  Gepubliceerd op 5 april 2023

  Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, over wetgeving waar jij rekening mee moet houden als je begint met cross border verkopen.

  Vincent WWV 800 X 400
 • Concurreren = innoveren = leren

  Gepubliceerd op 30 maart 2023
  Kennisartikel

  Leren en ontwikkelen voelt vaak niet als een prioriteit. Tijdens de Webwinkel Vakdagen benadrukte Riana Wassing en Marin Wiellersen het belang van leren en ontwikkelen. 

  Wwv E Academy (1)
  e-Academy
 • Toolkit om jouw webwinkel te verduurzamen

  Gepubliceerd op 6 oktober 2022
  Kennisartikel

  Wil je aan de slag met duurzaamheid maar heb je geen idee waar te beginnen? De onderwerpen verpakken, retouren, bezorgen, duurzame product keuze en/of circulaire economie zijn voor iedere webwinkel relevant.

  Duurzaamheid Duurzaam Verpakken 800X400 (5)