Feestdagenonderzoek 2020: Besteedt de Nederlandse consument dit jaar meer of minder online?

Categorie
Gepubliceerd op: 12 oktober 2020
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
Feestdagen Tafel Met Kerstcadeautjes Er Op 800X400

Het feestdagenseizoen staat weer voor de deur en dat zijn altijd drukke tijden voor winkeliers. Dit jaar heerst er echter ook veel onzekerheid vanwege de uitbraak van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen vanuit de overheid. Zorgen deze straks juist voor meer of minder online aankopen tijdens Singles' Day, Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis?

Volgens de experts kan het alle kanten opgaan. Recent onderzoek uit Amerika laat bijvoorbeeld zien dat consumenten zelf een groei in uitgaven verwachten van 28%. Maar er zijn ook andere geluiden: GfK-analisten spraken tijdens retailsessie op de IFA in Berlijn uit dat “het koopjesfeest Black Friday eind november weleens zou kunnen tegenvallen als gevolg van de uitgaven die consumenten tijdens de coronamaanden hebben gedaan.”

Aan de andere kant heeft Amazon, dat pas sinds begin dit jaar met een uitgebreid assortiment actief is op de Nederlandse markt, zijn jaarlijkse Prime-dagen door corona uitgesteld naar 13 en 14 oktober. Hierdoor is het mogelijk dat andere e-commercepartijen gaan reageren met eigen kortingen en acties in deze periode, waardoor de Sinterklaas- en kerstaankopen nog eerder beginnen dan voorgaande jaren.

Om een goed beeld te krijgen van het huidige consumentengedrag in Nederland zet Thuiswinkel.org samen met Ruigrok NetPanel – net als vorig jaar – een consumentenonderzoek op. Hierin vragen wij voor elke feestdag wat de intenties van consumenten dit jaar zijn en blikken we naderhand ook terug op de feitelijke online bestedingen.

Resultaten 2019

Vorig jaar hebben de feestdagen voor een grote omzetgroei gezorgd. Met name Black Friday was populair voor aankopen bij (web)winkels, want een week voor Black Friday was 96% van de Nederlandse consumenten bekend met dit koopjesfestijn en vergeleken met een reguliere week werd er tijdens deze week 145% meer besteed. In 2018 was dat ‘slechts’ 118%. 

Aangezien er in 2019 maar zes dagen zaten tussen Black Friday en Sinterklaas, werd er rond deze feestdagen een grote logistieke drukte verwacht. Samen met de branche heeft Thuiswinkel.org daarom de consumentencampagne “Wees voorbereid, bestel op tijd” opgezet. De cijfers uit het onderzoek laten zien dat dit heeft geholpen. Consumenten zijn vorig jaar namelijk eerder dan ze hadden verwacht begonnen met het doen van sinterklaasaankopen. Een grote groep is hier in de eerste helft van november al mee gestart, in de week van Singles’ Day.

Wat te verwachten in 2020

Dit jaar zit er met acht dagen iets meer ruimte tussen Black Friday en Sinterklaas, maar door de uitbraak van het coronavirus is het moeilijk te voorspellen hoe druk het gaat worden bij de (web)winkels en de vervoerders. Daarom raden Thuiswinkel.org en de e-commercebranche ook dit jaar consumenten aan om op tijd te bestellen en hun aankopen dus wat naar voren te halen. 

Voor webwinkeliers is het aan te raden om hier al op in te spelen door niet alleen op Black Friday aanbiedingen te doen, maar ook al in de week ervoor en op Singles’ Day (11 november). In een eerder artikel deelden we al enkele tips om goed om te kunnen gaan met de feestdagendrukte. Denk hierbij onder andere aan:

  • Wat zijn je prognoses voor de eindejaarspiek? Deel je verkoopprognose met de vervoerders, zodat zij zich daarop kunnen voorbereiden.
  • Maak een plan voor de belangrijke dagen, spreid je salesacties en haal ze naar voren.
  • Help je klanten al vroeg eraan te denken hun Sinterklaasaankopen te doen en informeer ze om zoveel mogelijk bestellingen in één keer te bestellen.
  • Om zeker te zijn van een aflevering, geef consumenten de mogelijkheid om de pakketjes af te halen in een winkel of bij een afhaalpunt.
  • Probeer aan de verwachtingen van je klant te voldoen. Zorg ervoor dat consumenten hun bestelling kunnen volgen met een Track & Trace.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp