Consument van plan om inhaalslag te maken met de feestdagen

Categorie
Gepubliceerd op: 5 november 2021
Bijgewerkt op: 17 november 2021
Geschreven door
Cadeau In Handen Roze Achtergrond 800X400

Consumenten slaan dit jaar eerder cadeaus in dan vorig jaar tijdens de lockdown en het jaar ervoor. Half oktober heeft 30% van de Nederlanders al Sint-aankopen gedaan en bijna een kwart voor kerst. In 2020 was dit respectievelijk 22% en 16%, vóór de coronapandemie in 2019 was dit 24% en 15%. Ook zijn significant meer consumenten van plan om de komende periode nog (meer) aankopen te doen. Voor Sinterklaas is dat dit jaar 73%[1] en voor kerst 80%[2]. Mogelijk worden de feestdagen van 2021 een recordjaar voor de (digitale) retail. Dit blijkt uit het consumentenonderzoek dat Ruigrok NetPanel in opdracht van Thuiswinkel.org heeft uitgevoerd.

“Waarom consumenten zo vroeg beginnen met hun feestdagen inkopen kunnen we niet precies zeggen. Wellicht dat consumenten na de lockdown van vorig jaar nu erg uitkijken naar de feestdagen en het grootser willen vieren. Maar het kan ook zijn dat ze eerder beginnen met inkopen omdat ze bezorgd zijn over de leveringsproblemen die wereldwijd spelen”, aldus Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org.”

Gemak speelt dit jaar een belangrijke rol

Consumenten zijn verdeeld over waar ze de cadeaus gaan inslaan: 31% gaat naar een fysieke winkel, 28% geeft voorkeur aan een webwinkel en 40% heeft geen voorkeur. Vorig jaar lag de voorkeur voor online winkelen een stuk hoger (50%): dit kwam door de coronamaatregelen. De belangrijkste redenen om liever naar een fysieke winkel te gaan, zijn om lokale winkels te steunen (58%) en omdat het ‘een leuk uitje’ is (56%). Consumenten die liever online bestellen, doen dat vanwege het gemak (73%). Daarnaast vindt deze groep het assortiment online groter (55%) en vinden ze het gemakkelijker prijzen vergelijken (53%). Natalia Valk, onderzoeker bij Ruigrok NetPanel: “Na afgelopen coronajaar zien we dat dit jaar gemak een belangrijkere reden is om te kiezen voor een online aankoop dan vorig jaar. Toen was corona voor 67% een reden om te kiezen voor online, dit jaar geldt dit nog maar voor een vijfde van de consumenten.”

Waar letten consumenten op met online shoppen in de feestdagenperiode?

Ruim de helft van de consumenten (52%) gaat voor de laagste prijs. Daarnaast spelen eerdere ervaringen met de webwinkel (50%) en de snelste levertijd (38%) een belangrijke rol. Ten Ham: “Niemand wil dat zijn of haar aankopen te laat zijn voor de feestdagen, de levertijd blijft belangrijk. Daarom heeft Thuiswinkel.org ook dit jaar weer namens de hele e-commercebranche de campagne ‘Wees voorbereid – bestel op tijd’ gelanceerd. Hierin roepen we de consument op om op tijd te bestellen, te letten op levertijden en goed te kijken naar de aflevermomenten.”

Waar shoppen consumenten voor de feestdagen?

De gemiddelde consument koopt voornamelijk bij grote Nederlandse webwinkels (80%), maar als we kijken naar verschillende generaties zien we dat twee vijfde van de Millenials (mensen van 25 t/m 39 jaar) graag bij juist kleinere Nederlandse webwinkels koopt. Generatie Z (mensen van 18 t/m 24 jaar) bestelt juist relatief veel over de grens: bijna een kwart koopt bij AliExpress en andere buitenlandse webwinkels. Duurzaamheid begint geleidelijk aan ook een rol te spelen: één op de tien Nederlanders bestelt bij webwinkels die duurzaam ondernemen en/of duurzame producten verkopen.

[1] In 2020 was dit 68% en in 2019 51% (consumentenonderzoek feestdagen 2021)
[2] In 2020 was dit 78% en in 2019 55% (consumentenonderzoek feestdagen 2021)

Als eerste het rapport met inzichten over alle feestdagen van 2021 ontvangen? Vul hieronder je gegevens in, dan ontvang je het rapport na afloop van de feestdagen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Jacqueline van der Burg
Jacqueline van der Burg 250x250
wees voorbereid bestel op tijd

Wees voorbereid -

Bestel op tijd

De feestdagenperiode is de mooiste maar ook de drukste tijd van het jaar! Op piekdagen gaan er ruim 2 miljoen pakketjes naar consumenten toe. Hoe zorg je ervoor dat in alle drukte de pakketten toch op tijd aankomen? We helpen je ook dit jaar weer met tips om de piek te spreiden en de consumentencampagne.

Bekijk de tips en campagne

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp