Europese Commissie stelt nieuwe btw-regels voor e-commercesector half jaar uit

Categorie
Gepubliceerd op: 14 mei 2020
Bijgewerkt op: 25 januari 2021
Thuiswinkel.Org Handen Tikken Op Toetsenbord Laptop 800X400

De Europese Commissie heeft onlangs bekendgemaakt dat de nieuwe btw-regels voor de e-commercesector zijn uitgesteld, van 1 januari 2021 naar 1 juli 2021. Dit houdt bijvoorbeeld in dat verkopende partijen van buiten Europa pas vanaf halverwege volgend jaar btw in Europa moeten gaan afdragen. Thuiswinkel.org is niet blij met deze beslissing, want de belangenvereniging heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de nieuwe regels, maar heeft er wel begrip voor.

Veel handelaren van buiten de EU profiteren al jarenlang ten onrechte van een btw-vrijstelling voor de invoer van kleine leveringen (met een waarde van minder dan € 22,-) van buiten de Europese Unie. Dit leidt tot concurrentieverstoring binnen de Europese markt en dat strookt niet met de Digital Single Market-strategie van de Europese Commissie waarmee zij een gelijk speelveld wil creëren.

Ecommerce Europe, de Europese koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org lid van is, heeft zich daarom sterk ingezet voor het gelijktrekken van de fiscale regels. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een afschaffing van deze oneerlijke voordelen voor partijen van buiten de EU per 1 januari 2021, maar deze datum is dus een half jaar naar achteren geschoven.

Corona en Brexit

De reden voor dit uitstel is dat Europese belastingdiensten momenteel te druk zijn met het uitrollen van fiscale maatregelen voor ondernemingen als gevolg van de corona-uitbraak. Daarnaast spelen op de achtergrond nog steeds de fiscale implicaties en onzekerheden rondom een (harde) Brexit. Al met al komt het erop neer dat al deze fiscale maatregelen via ict-projecten moeten worden uitgerold en overheden door heel Europa hebben aangegeven dat zij dit niet tijdig en kwalitatief juist af kunnen afronden.

“We zijn niet blij met het uitstel, omdat de bestaande praktijk al jaren zeer nadelig is voor onze leden”, vertelt Martijn Hos van Thuiswinkel.org. “Tegelijkertijd hebben we uiteraard wel begrip voor de uitzonderlijke omstandigheden van dit moment. Ik ben in ieder geval wel blij dat we het uitstel, in overleg met onze partners VNO-NCW en Ecommerce Europe, hebben weten te beperken tot niet meer dan een half jaar.”

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Léon Molenberg 250 X 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp