E-commerce beweegt vooruit: Lancering Duurzaamheidscertificering en Nationale E-commerce Agenda

Categorie
Gepubliceerd op: 11 april 2024
Bijgewerkt op: 11 april 2024
Lanceringsmoment

Op 11 april vond een bijzondere editie van de E-commercepoort plaats in Nieuwspoort, Den Haag. Thuiswinkel.org lanceerde de onafhankelijke duurzaamheidscertificering voor e-commercebedrijven. Webshops als Bever, Decathlon, De Bijenkorf, Essenza Home, Flinders, GAMMA & Karwei (Intergamma), Livera, MetOlijf.nl, Plantje.nl en Prins Petfoods, ontvingen het eerste certificaat. De Nationale E-commerce Agenda, met daarin de Shop Responsible visie van Thuiswinkel.org, werd overhandigd aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens.

De duurzaamheidsreis van IKEA

Alessandra Zini, CEO IKEA Nederland, trapte de avond af met een inspirerende keynote over de interne processen die IKEA heeft doorgemaakt om de transitie in te zetten. Zij lichtte toe welke stappen zij hebben gezet op het pad van verduurzaming, welke kansen er zijn voor bedrijven en ten slotte welke obstakels er lagen en hoe deze zijn overwonnen. Ze sloot af met een urgente boodschap: “Greenwashing is niet het grootste risico voor bedrijven, maar het echte probleem is de angst die bedrijven ervaren om te communiceren over duurzaamheid. Stilte is het grootste risico.”

Webshops zetten belangrijke stap richting verduurzaming

Thuiswinkel.org heeft, samen met een groep pilotdeelnemers, de afgelopen periode hard gewerkt aan de duurzaamheidscertificering. Gericht op online retailers die stappen zetten om te verduurzamen, op duurzaamheidsthema's als duurzaamheidsstrategie, circulaire economie, productaanbod, verpakken, bezorgen en retouren. Na een intensieve testfase was het moment daar om de certificering officieel te lanceren.

“Thuiswinkel.org wil webshops stimuleren, aanjagen en handvatten geven. Het uiteindelijke doel is dat alle bedrijven in beweging komen en steeds duurzamer worden op alle vlakken van de bedrijfsvoering”, aldus Marlene ten Ham. Het e-commercebedrijf voldoet met het certificaat aan alle wettelijke en meerdere bovenwettelijke eisen, op bovenstaande 6 thema’s. Die eisen zijn samen met milieuorganisaties, specialisten uit de wetenschap en het bedrijfsleven geformuleerd en vastgesteld door een onafhankelijk Comité van Deskundigen. De jaarlijkse toetsing wordt uitgevoerd door een onafhankelijke Certificerende Instelling (ICTRecht). Tijdens het de E-commercepoort konden we vol trots de eerste elf webshops feliciteren die de certificering hebben behaald.

Lees het persbericht hier

Hoe versnellen we de transitie naar duurzame business modellen?

Aan de hand van drie pittige stellingen hebben uiteenlopende stakeholders gesproken over het versnellen van de transitie naar  duurzame businessmodellen. Het diverse panel bestond uit Jacco Vonhof (Voorzitter MKB-Nederland), Joris Thijssen (Kamerlid GroenLinks-PvdA), Henk Vermeer (Kamerlid BBB), Arend Kisteman (Kamerlid VVD), Ika van de Pas (directeur Milieu Centraal) en Marlene ten Ham (Algemeen Directeur Thuiswinkel.org). De panelleden kwamen tot de conclusie het bedrijfsleven de transitie in wil en kan zetten, maar alleen met de juiste randvoorwaarden. Nodig is stabiel, voorspelbaar en stimuleringsbeleid, zonder verstikkende regelgeving.

Onze visie voor een toekomstbestendige e-commercesector

Het is tijd voor een nieuw verhaal en een frisse kijk op e-commerce, gelooft Thuiswinkel.org. Deze nieuwe visie, die we definiëren als Shop Responsible, is nodig om een gezonde en verantwoorde groei van de sector te waarborgen. Voor een toekomst waarin onze sector wendbaar, winstgevend en veerkrachtig is en waarin we positief bijdragen aan mens en milieu.

Deze nieuwe visie brengen wij samen in de Nationale E-commerce Agenda, die laat zien dat we onszelf niet alleen ambitieuze doelen stellen, maar ook dat we als vereniging en sector al hard aan de slag zijn gegaan. We hebben de overheid wel nodig om de juiste juridische en economische condities te scheppen, de voorwaarden waaronder e-commercebedrijven kunnen innoveren, investeren en verduurzamen.

De Nationale E-commerce Agenda is onze licence te operate voor de komende jaren. De eerste officiële druk is tijdens de E-commercepoort overhandigt aan Minister Micky Adriaansens van het Ministerie Economische Zaken en Klimaat.

Download de Nationale E-commerce Agenda

Dit event werd mede mogelijk gemaakt door PostNL en DHL.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp