Duurzame dinsdag: Check jij vandaag je energieverbruik?

Categorie
Gepubliceerd op: 3 september 2019
Bijgewerkt op: 28 april 2021
Geschreven door
Duurzaamheid Blaadjes Bladeren 800X400

Vandaag is het duurzame dinsdag. Een mooie dag om even te checken of je nog voldoet aan de wetgeving rond energiebesparing. Met de Klimaatgerust Wetgevingstool doe je een gemakkelijke check. En door je energiegebruik te verminderen, bespaar je kosten en draag je bij aan een beter milieu.

Als het gaat om energieverbruik, zijn er drie wet- en regelgevingen van kracht waar jouw bedrijf mee te maken kan krijgen: de Informatieplicht Energiebesparing, de Energy Efficiency Directive (EED) en de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

De wetgeving

Het doel van de Informatieplicht Energiebesparing is dat bedrijven bewuster omgaan met energie. Dat kan al met simpele maatregelen, en voor een groot deel met een terugverdientijd binnen een a twee jaar. Alle maatregelen kunnen in ieder geval binnen vijf jaar terugverdiend worden. Je investeert dan dus op een kostenneutrale manier in een meer duurzame en zuinige bedrijfsvoering. 

De EED is een Europese richtlijn voor grotere bedrijven. Heeft jouw bedrijf meer dan 250 werknemers of een jaaromzet van € 50 miljoen of meer, dan moet je ten minste elke vier jaar een energie-audit laten uitvoeren. De EPDB is van toepassing wanneer jouw bedrijf gebruikmaakt van koel- en verwarmingsinstallaties en verplicht tot een vijfjaarlijkse inspectie voor airconditioningsystemen en twee- of vierjaarlijks voor stookinstallaties.

De tool

De Klimaatgerust Wetgevingstool voor de informatieplicht energiebesparing is specifiek ontwikkeld voor jou als ondernemer in de detailhandel en voor kantoren. De tool helpt je in begrijpelijke taal alle informatie te verzamelen om te voldoen aan de informatieplicht energiebesparing en beantwoord vragen als: Heeft mijn bedrijf een meldingsplicht voor de informatieplicht energiebesparing? Welke energiebesparingsacties zijn relevant voor mijn bedrijf? Met welke acties moet ik direct of binnen twee tot vijf jaar aan de slag? Als alle vragen ingevuld zijn, kun je met het pdf-rapport de resultaten rechtstreeks invoeren in het RVO eLoket. 

Klimaatgerust is een initiatief van de Climate Neutral Foundation (CNF) in samenwerking met verschillende branches.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

CTA Ellen De Lange

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp