De SEO-benchmark voor e-commerce: de belangrijkste resultaten

Digital Analytics 800 X 400

Welke organisatie is jouw grootste concurrent voor organisch zoekverkeer? De SEO-benchmark voor e-commerce onderzoekt welke websites en webshops het beste organisch vindbaar zijn in Google binnen een bepaalde branche. De benchmark geeft de marktaandelen en posities van de top 30-spelers weer in 30 verschillende branches. Zo ontdek je in één opslag hoe goed jouw organisatie presteert.

Gepubliceerd op: 10 juli 2020
Bijgewerkt op: 27 januari 2021
Geschreven door

E-commercereuzen veroveren topposities

E-commercereuzen, de naam zegt het al: dit zijn de grote spelers op het gebied van e-commerce en hebben een hoop voordelen. Zo hebben ze een hoge domeinautoriteit, een enorm assortiment, een hoge gebruiksvriendelijkheid, grote budgetten en een hoge naamsbekendheid. Het is dan ook niet verrassend dat ze in veel branches een top 10-positie veroveren. Maar welke drie e-commercereuzen veroveren de meeste top 10-posities?

 1. Bol.com: bol.com verovert veruit de meeste topposities. In 26 van de 30 onderzochte branches verovert dit platform een positie in de top 10. Alleen op het gebied van fashion en planten wordt bol.com verslagen door partijen die hier meer op gericht zijn, zoals Zalando, wehkamp en directplant.nl.
 2. Beslist.nl: een speler die ook vaak in de top 10 opduikt, is de webwinkel en prijsvergelijker Beslist.nl. Gek is het niet. Deze e-commercereus biedt producten aan in elke categorie die je je maar kunt voorstellen.
 3. Coolblue: deze e-commercereus komt dan wel in minder branches in de top 10 voor, maar in de branches waar deze speler in de top 10 voorkomt, verovert de partij wel een top 3-notering. Met name op het gebied van elektronica (zoals fotografie, televisies en printers) weet deze speler grote marktaandelen te veroveren.

De kracht van nichespelers

Dat e-commercereuzen in veel branches topposities veroveren, is wel duidelijk. Maar in welke branches overheerst de kracht van nichespelers? In welke branches wegen de vele voordelen die e-commercereuzen hebben niet op tegen de kracht van partijen die focussen op één branche? Het SEO-benchmarkonderzoek laat zien dat in de branches tuin en planten, parfumerie, beauty (haar en make-up), brillen en opticiens, badmode en lingerie, en mobiele telefonie het marktaandeel van nichespelers groter is dan dat van de e-commercereuzen. In onderstaande afbeelding vind je de top 10-spelers in de branche mobiele telefonie. Hier zie je dat het marktaandeel van nichespelers beduidend groter is dan dat van de e-commercereuzen.

De top 10-spelers in de branche mobiele telefonie, benchmark SEO
De top 10-spelers in de branche mobiele telefonie, waarin nichespelers het grootste marktaandeel hebben

De rol van YouTube groeit

Er wordt al een tijdje geroepen dat video binnen SEO steeds belangrijker wordt. Dat dit waar is, bewijst ook deze benchmark. In vier van de dertig onderzochte branches, verovert YouTube.com een top 10-positie, namelijk bij beauty (haar en make-up), fitnessapparaten, fotografie en elektronica. Afhankelijk van de zoekintentie zal Google steeds vaker video’s tonen in de zoekresultaten. De verwachting is dat YouTube in de toekomst ook in andere branches zijn intrede doet in de top 10.

Download de SEO-benchmark

Wil je meer resultaten bekijken of ben je benieuwd hoe jouw organisatie presteert op het gebied van SEO? Download dan hier de SEO-benchmark. Dit artikel is geschreven door Henne Bloem is Team Lead SEO bij full-service digital agency ISM eCompany.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Thuiswinkel.org heeft een nieuwe business partner: GroupM

  Gepubliceerd op 22 februari 2024

  GroupM, een van de grootste mediainvesteringsmanagementgroepen ter wereld, is een nieuwe business partner van Thuiswinkel.org.

  Groupm 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • E-learning: Deepdive: Praktische datatoepassingen binnen e-commerce

  Gepubliceerd op 8 februari 2024
  Video

  Deze deepdive heeft als voornaamste doel om jou handvatten te geven zodat je snel aan de slag kunt met data en zo je bedrijfsvoering verder kunt optimaliseren.

  Data Man Bekijkt Data Op Beeldscherm 800X400
  e-Academy
 • E-learning: Introductie in data

  Gepubliceerd op 8 februari 2024
  Video

  In deze e-learning gaan we dieper in op het belang van data voor (web)winkeliers en de effectiviteit van verzamelen en analyseren van gegevens.

  Data Rapportage Hand Met Pen 800X400
  e-Academy
 • Je eerste stappen als ondernemer om te groeien met data

  Gepubliceerd op 7 februari 2024
  Kennisartikel

  Dit artikel introduceert het gebruik van data voor e-commerce groei, benadrukt de behoefte aan data-experts in het MKB en biedt een e-learning om data efficiënt te benaderen. Het belang van een meetplan wordt benadrukt, gevolgd door vier methoden voor data verzamelen. Het eindigt met een oproep om direct te beginnen met de e-learning voor groei via data.

  E Comtoepassingen 800X400
  e-Academy
 • Een succesvolle b2b-personalisatiestrategie in 6 stappen

  Gepubliceerd op 5 december 2023
  Kennisartikel

  Ongeacht het product dat je verkoopt, de dienst die je verleent of de branche waarin je opereert: met personalisatie bied je je bezoekers en klanten een betere ervaring, versterk je klantrelaties en boost je conversies.

  B2B Verhoog Conversie En Klantloyaliteit Met Personalisatie