De belangrijkste corona-inzichten per land

Categorie
Gepubliceerd op: 15 mei 2019
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
Corona Europe

Ecommerce Europe, de Europese koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org lid van is, heeft deze week de resultaten van haar tweede onderzoek naar de impact van corona op e-commerce gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de meeste Europese landen zijn begonnen met een exitstrategie, dat de meeste webwinkeliers nog uitdagingen ervaren met hun supply chain en dat de meeste respondenten tevreden zijn met het optreden van hun regeringen. Daarnaast biedt het onderzoek een praktisch overzicht van de belangrijkste corona-gerelateerde informatie per land.

Toen Ecommerce Europe eind maart haar eerste onderzoek uitvoerde, zaten de meeste landen binnen de EU in een strikte lockdown. Uit het tweede onderzoek komt naar voren dat de Europese economieën voorzichtig een versoepeling aan het doorvoeren zijn, want 95% van de respondenten geeft aan dat hun land met een exitstrategie bezig is. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de komende weken in het gros van de landen fysieke winkels, kroegen en restaurants hun deuren weer mogen openen, dat contactberoepen hun werk weer mogen uitvoeren en dat de scholen weer opengaan.

Supply chain en noodpakketten

Een belangrijk gevolg van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus is dat bedrijven problemen ervaren in hun supply chain. Waar in maart nog 60% van de respondenten van het onderzoek aangaf dat zij supply chain-gerelateerde problemen hadden (en het grootste deel van de rest die nog wel verwachtte), is dat percentage in dit onderzoek gestegen naar 78%. Daarnaast konden bedrijven in maart nog teren op hun reservevoorraden, terwijl ze nu echt te kampen hebben met tekorten in bepaalde productcategorieën. Deze tekorten worden vooral veroorzaakt door de stilgelegde of beperkte productie van producten, langere levertijden en de sterk gestegen vraag naar bepaalde producten.

De afgelopen maanden waren niet makkelijk voor de meeste bedrijven, maar twee derde van de respondenten gaf wel aan dat zij tevreden zijn met de manier waarop hun overheid op de crisis heeft gereageerd. Als we kijken naar de noodsteun die regeringen geven, dan blijft het grootste probleem dat bedrijven problemen blijven ondervinden bij het aanmelden voor deze steun. In Nederland hebben we dat bijvoorbeeld gezien bij de TOGS-regeling. Ondanks de versoepeling en uitbreiding (mede dankzij de inzet van Thuiswinkel.org) van deze steun, is het nog steeds niet altijd even makkelijk voor rechthebbende ondernemers om hier gebruik van te maken.

Overzicht per land

Het onderzoek van Ecommerce Europe bevat ook een praktisch overzicht van de belangrijkste informatie op het gebied van corona per land. Hierin vind je onder meer in welke landen een (gedeeltelijke) lockdown van kracht is, hoeveel impact corona op de logistieke sector heeft en of webwinkels open kunnen blijven. Download de gratis rapportage hier voor meer inzicht.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp