TOGS-regeling nog altijd niet toereikend

muntstukken vallen

Hoewel de overheid met de aankondiging van het tweede noodpakket een nieuwe stap zette om ondernemers te steunen die het moeilijk hebben, valt er nog veel te verbeteren aan de regelingen. “De TOGS-regeling, en dan met name de traagheid in de processen, drijft sommige pure players tot wanhoop”, zegt Martijn Hos van Thuiswinkel.org. 

Zo dreigen er nog altijd sectoren onterecht buiten de boot te vallen. MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof schreef daarover een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij pleit voor een regeling in het tweede noodpakket die nauwe aansluit op het werkelijke omzetverlies en de doorlopende vaste lasten voor ondernemers.

“De € 4.000 is voor grote bedrijven misschien een minuscuul bedrag, maar er zijn tal van kleinere webwinkels waarvoor dit bedrag echt het verschil maakt. Hoe langer het duurt voor zij het geld binnen hebben, hoe groter de impact. Het mag niet zo zijn dat zij enkel door een verkeerde SBI-code nu om dreigen te vallen”, zegt Martijn Hos.

Keuze van sectoren niet uit te leggen

De systematiek van SBI-codes heeft weliswaar geleid tot snelle en geautomatiseerde verwerking van aanvragen en heel veel bedrijven zijn ermee geholpen, zegt Vonhof in zijn brief naar de Tweede Kamer, maar de keuze van sectoren die wel of niet in aanmerking komen is niet uit te leggen. De brief gaat vergezeld van een lijst voorbeelden van sectoren die op grond van hun omzetderving alsnog aanspraak op de regeling moeten kunnen maken.

Alles over het coronavirus en e-commerce  

Wij zijn benieuwd welke issues omtrent het coronavirus leven bij onze leden, zodat we deze mee kunnen nemen in onze gesprekken met Den Haag. Als belangenbehartiger voor de e-commercesector zijn wij daarom op zoek naar signalen die jij als een misstand ervaart. Denk daarbij aan leveranciers die het je lastiger maken, processen bij en beleid van de overheid of het ontbreken van handhaving. Je kunt contact met ons opnemen via 
Voor meer informatie over de impact van het coronavirus op de retailsector, verwijzen we je graag door naar onze overzichtspagina. 

Lees alles over het coronavirus en e-commerce