E-commerce speelt cruciale rol in Europese samenleving

Categorie
Gepubliceerd op: 25 maart 2020
Bijgewerkt op: 29 januari 2021
Internationaal Wereldkaart Digitaal Boven Tablet 800X400

Het coronavirus houdt op dit momenteel de hele wereld in zijn greep en zorgt voor veel vragen bij Nederlandse en Europese (web)winkeliers. Om die reden voert Ecommerce Europe, de Europese belangenvereniging voor webwinkels, de komende periode een aantal onderzoeken uit onder nationale associaties en webwinkels in Europa. Het eerste onderzoek van afgelopen week laat zien dat de e-commercesector over het hele continent een vitale rol speelt.

Uit het onderzoek onder meer dan 25 nationale e-commerce-associaties en hun leden komt naar voren dat 65% van de respondenten verwacht dat de pandemie over de gehele breedte zal leiden tot een daling van de online verkopen. Deze daling is duidelijk merkbaar in sectoren als reizen, vakanties, mode en schoenen. Waar bij reizen en vakanties sprake is van totale vraaguitval, is er bij mode en schoenen sprake van omzetderving die varieert tussen 40% (Denemarken) en 60% (Frankrijk). Productcategorieën die in het teken staan van thuis (over)leven en thuis werken laten daarentegen een enorme groei zien die oploopt van 50% tot 90%, verschillend per land en per productcategorie. Denk bij thuis (over)leven aan eten en drinken, drogisterij-, gezondheids- en persoonlijke verzorgingsproducten, home entertainment, sport, DIY en vriezers/koelkasten en bij thuis werken aan kantoorartikelen, computers, tablets, snoeren en kabels.

Webwinkels vervullen in Europa vitale rol in nationale economieën 

“Het belang van e-commerce als sector om thuis te kunnen overleven en thuis te kunnen werken is absoluut cruciaal”, zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. Hij is sinds 1 januari jl. ook president van Ecommerce Europe, de Europese belangenorganisatie die vele honderdduizenden webwinkels in heel Europa vertegenwoordigt. Jongen: “In veel van de landen om ons heen, zoals België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, zijn nog strengere maatregelen ingesteld dan in Nederland. Hier mogen consumenten alleen nog bij wijze van grote uitzondering de straat op, bijvoorbeeld om noodzakelijke boodschappen te doen of om voor iemand te zorgen. In deze landen is de rol van webwinkels cruciaal. Gelukkig zien we overal in Europa dat webwinkels door nationale overheden in staat worden gesteld deze vitale rol op zich te nemen, waarmee het overal voor consumenten mogelijk is om online producten en diensten te kopen en te laten bezorgen. 

Logistieke uitdagingen 

Alhoewel veel Europese landen hun grenzen hebben gesloten, zijn Europa´s interne grenzen nog altijd open, zo blijkt uit onderzoek van Ecommerce Europe. Producten kunnen binnen de Europese grenzen volgens respondenten (94%) nog altijd verstuurd worden. Binnen de verschillende Europese landen wordt 88% van alle leveringen nog altijd binnen de beloofde tijden volbracht, maar geeft meer dan de helft van de respondenten (55%) aan te maken te hebben met vertragingen in het afleveren van producten. In veel landen worden consumenten opgeroepen rekening te houden met een gemiddelde levertijd van twee of drie dagen. 

Strenge veiligheidsmaatregelen voor consumenten en werknemers

Om ervoor te zorgen dat de e-commercebranche haar werkzaamheden kan voortzetten, wordt op dit moment aan strenge voorwaarden voldaan die werknemers en consumenten moeten beschermen. Zo moeten de medewerkers in distributiecentra zich houden aan zeer strikte veiligheidsmaatregelen, zoals het bewaren van afstand ten opzichte van elkaar en de aanwezigheid en het frequente gebruik van desinfectiemiddelen. In verschillende landen hebben webwinkels en logistieke vervoerder maatregelen genomen om de veiligheid van consumenten te garanderen, zoals contactloos producten aan de deur accepteren en betalen. 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp