Aandeel cross-border e-commerce groeit Europees naar 25% van totale e-commerce

Categorie
Gepubliceerd op: 30 april 2019
Bijgewerkt op: 22 februari 2021
Cross Border Vrachtschip Van Boven 800X400

In februari van dit jaar publiceerde de Europese Commissie een studie naar de ontwikkeling van cross-border e-commerce in Europa. Hieruit blijkt onder meer dat het grensoverschrijdend online shoppen in Europa de komende jaren steeds populairder wordt. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste resultaten uit het bijna 400 pagina’s tellende rapport.

Cross-border e-commerce groeit harder dan de nationale e-commerce

Het onderzoek, dat via consumentensurveys is uitgevoerd door WIK-Consult, laat zien dat cross-border aankopen in 2015 15% van de totale e-commerceomzet vertegenwoordigden. De verwachting is dat dit aandeel verder zal stijgen naar 25% in 2021. Daarmee groeit cross-border e-commerce over de periode van 2015 tot en met 2021 wereldwijd naar verwachting met 31%, terwijl de hele e-commerceomzet met 23% zal toenemen.

Global e-commerce revenues in miljarden dollars. Domestic en cross-border groeien allebei met ruw een kwart.

 
 
 
 
 
 

Op basis van ons eigen marktonderzoek, dat door GfK onder de Thuiswinkel Markt Monitor is uitgevoerd, blijkt dat de cross-border aankopen in Nederland een stuk lager uitvallen dan dit Europese gemiddelde. In totaal kochten in 2018 namelijk vijf miljoen Nederlandse consumenten voor € 880 miljoen aan producten en diensten bij buitenlandse webshops. Dit komt neer op een aandeel van een kleine 4%. De reden hiervoor kan onder andere worden gevonden in de uitstekende e-commerceinfrastructuur waarover wij in Nederland beschikken

Nederlandse webshops populair

Dat Nederlanders graag in eigen land shoppen, blijkt ook uit een tabel in de studie van de Europese Commissie waarin de drie belangrijkste webshops binnen een land worden weergegeven. Waar Amazon, AliExpress en eBay bij respectievelijk dertien, acht en zeven landen in de top drie verschijnt, wordt de lijst in Nederland aangevoerd door onze ‘eigen’ webwinkels bol.com en Coolblue.
Als we kijken naar de populairste winkelbestemmingen voor cross-border shoppers, dan zien we in het Europese rapport eenzelfde uitkomst als in ons eigen rapport: de Nederlanders die online weleens iets over de grens kopen, doen dat het meest bij Chinese webshops, gevolgd door webwinkels uit Duitsland en Groot-Brittannië. Deze laatste twee markten vormen samen met Frankrijk overigens de grootste e-commercemarkten van Europa; samen vertegenwoordigen zij ongeveer twee derde van de totale Europese e-commerce-opbrengsten.

Minder tevreden over levertijden en retouren

Over het algemeen zijn de Europese cross-border shoppers best tevreden over het doen van online aankopen in het buitenland. Toch blijkt de mate van service bij aankopen van buiten Europa een stuk lager te liggen dan bij binnenlandse aankopen of bij aankopen binnen Europa. Zo valt er nog veel te verbeteren in levertijden en retouren, waarbij het vooral gaat om informatie over retourkosten en hoe te retourneren. Onzekerheid over retourmogelijkheden is dan ook de belangrijkste reden voor consumenten om niet in andere landen online aankopen te doen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp