Coalition of Change: Vooravond van grote lancering

Categorie
Gepubliceerd op: 29 februari 2024
Bijgewerkt op: 29 februari 2024
Coc Diner 800 X 400

Op 28 februari 2024 vond de derde editie van de Coalition of Change plaats. Een groeiende beweging met leiders uit de e-commerce markt die niet alleen wil meedenken over de toekomst van onze sector, maar ook actief bijdragen aan de collectieve beweging. “Deze coalitie zijn we niet voor niets gestart. Na jaren van ongekende groei zien we de wereld om ons heen drastisch verandert. Dat vraagt om een andere rol van de sector, maar ook van Thuiswinkel.org. We moeten door samenwerking laten zien dat de markt al beweegt op grote transities als duurzaamheid. Het is ook aan ons om deze beweging te versterken en verder vorm te geven. We halen de toekomst van de sector naar hier en brengen daarmee de collectieve belangen samen. Vertalen dit naar de praktijk en maken het zichtbaar voor de buitenwereld. We laten zien dat we als sector zelf onderdeel zijn van de oplossing en daar zit dan ook de meerwaarde van samenwerken”, zegt Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org.

In een tijd van politieke veranderingen is het cruciaal om als sector één sterk geluid te laten horen. We maken dit concreet op 11 april, met de lancering van onze Duurzaamheidsstandaard en de Nationale E-Commerce Agenda.

De Duurzaamheidsstandaard

De Duurzaamheidsstandaard is waar wij als Thuiswinkel onze ambities omzetten in concrete actie. Het is de bijdrage die wij als sector leveren aan de grote klimaatvraagstukken van deze tijd. Met deze lancering zijn we in staat om als eerste een sector-brede non-for-profit standaard neer te zetten. Deze standaard, afgelopen jaar ontwikkeld in samenwerking met de markt, gaat webwinkels ondersteunen bij het zetten van stappen op het gebied van duurzaamheid.

Naast de overduidelijke noodzaak voor bedrijven om hun milieu impact te verkleinen, komt er ook nieuwe duurzaamheidswetgeving op ons af. Denk hierbij aan nieuwe regels rondom verpakkingen, duurzaamheidsverslaglegging, Ecodesign, en strikte regulering van duurzaamheidscommunicatie. De standaard biedt ondernemers praktische tools om duurzaamheid inzichtelijk te maken en stimuleert het nemen van duurzame stappen. De focus ligt op de volgende zes aspecten:

  • Verpakken
  • Retouren
  • Bezorgen
  • Verduurzaming van het productaanbod
  • Circulaire economie
  • Duurzaamheidsstrategie

De Nationale E-commerce Agenda

Na een periode van stevige groei, is online commerce niet meer weg te denken uit de maatschappij. Dit brengt een verantwoordelijkheid met zich mee, en die nemen wij heel serieus. We hebben gewerkt aan een visie op de toekomst van de sector, samengevat: ShopResponsible. We streven naar verantwoorde groei en een toekomstbestendige Nederlandse e-commercesector, op het gebied van duurzaamheid, en op de thema’s betrouwbaarheid, veiligheid en innovatie.

De Nationale E-commerce Agenda gaan we op 11 april aan de politiek overhandigen. Deze agenda laat niet alleen zien dat we onszelf ambitieuze doelen stellen, maar ook dat we als vereniging en sector de norm willen stellen. Maar dat kunnen we niet alleen en daarom een agenda met een duidelijke politieke oproep, omdat we anders vastlopen op de regeldruk, stijgende loonkosten, duurzaamheidstransitie en concurrentie van buiten de Europese Unie. De Nationale E-commerce Agenda is onze ‘licence te operate’ voor de komende 3 jaar.

Het hier en nu

Het was een avond met mooie discussies over de uitdagingen die het huidige ondernemersklimaat biedt voor ondernemers. Om te kunnen investeren in de toekomst moeten we immers wel zorgen voor een gezond bedrijfsleven. Thema’s die langskwamen waren de veranderende economie na de pandemie, de toenemende globale concurrentie in de retail sector, met name uit China, en het belang van investeren in nieuwe technologische innovaties als AI.

Ben jij aanwezig op het sleutelmoment 11 april?

Op 11 april wordt de E-commercepoort gehost in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, een sleutelmoment waarop we de Nationale E-commerce Agenda onthullen en de duurzaamheidsstandaard lanceren. Dit evenement markeert een belangrijk punt in onze gezamenlijke inzet voor een duurzamere en innovatievere e-commerce sector. Mis deze kans niet om deel uit te maken van deze significante stap voorwaarts, waar we samen met toonaangevende experts, beleidsmakers en sectorgenoten de toekomst van e-commerce vormgeven.

Denk mee!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent de uitrol van onze Shop Responsible-strategie meld je dan hier aan voor onze public affairs nieuwsbrief. Heb je na het lezen van deze update nog vragen, opmerkingen of ideeën? Neem dan contact op met onze manager public affairs, Maike Jansen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp