CEO Signify: “Ledlampen zorgen voor een lastenverlichting”

Categorie
Gepubliceerd op: 23 september 2019
Bijgewerkt op: 28 april 2021
Shopping Today Ledlampen 800X400

Een van de keynotesprekers tijdens Shopping Today afgelopen donderdag was Hellen van der Plas, CEO van Signify Benelux. Voor de naamsverandering in 2018 maakte het bedrijf internationaal naam als Philips Lighting en daarmee kon het voortborduren op de heritage van Philips. In haar presentatie vertelde Hellen over the meaning of light en alle mogelijkheden die het biedt.

Alles valt en staat met licht, begint Hellen. Zonder licht groeit en gebeurt er niks. Dat is altijd al zo geweest, maar de rol van licht is over de laatste jaren wel enorm veranderd. De mogelijkheden van licht binnen ons dagelijks leven nemen namelijk hals over kop toe. Op elk moment van de dag kan het juiste licht je functioneren verbeteren, bijvoorbeeld via een wake-up light om rustig wakker te worden, slimme autolampen die automatisch dimmen als het buiten lichter wordt en lampen die via geofencing aangaan zodat je nooit meer in een donker huis thuiskomt.

Duurzame verlichting

Licht wordt dan ook steeds dymischer en slimmer. En dat heeft ook een positieve uitwerking op het milieu. Denk maar aan de slimme straatverlichting die pas aangaat als er iemand loopt of rijdt of aan de dynamische verlichting die pas aangaat als er mensen in een ruimte zijn. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Ook de shift naar ledverlichting door zowel consumenten, gemeenten als het bedrijfsleven, zorgt voor een enorme lastenverlichting op het milieu.

Geen bezit, maar gebruik

Hellen vertelde dat de markt voor verlichting enorm is veranderd over de jaren. Niet alleen willen klanten andere producten, ook de concurrentie komt vanuit nieuwe hoeken. Daarom blijft Signify ook vernieuwen en transformeert het steeds meer van een hardware company naar een Internet of Things-bedrijf. Hierbinnen zijn drie aspecten van belang:

  • Diensten: voor alles worden inmiddels abonnementen verkocht, dus waarom niet voor licht? Signify onderzoekt de mogelijkheden om licht te verkopen in plaats van lampen. Voor winkels zou het ideaal zijn om bijvoorbeeld elke drie jaar met trends mee te kunnen gaan en dat dan niet steeds het hele interieur en verlichting opnieuw aangeschaft hoeft te worden.
  • Open systemen: Philips Hue, de slimme verlichting voor consumenten, is hier een goed voorbeeld van. Hiermee kun je bijvoorbeeld gemakkelijk de kleuren en warmte van je verlichting aanpassen aan je televisie of apps. Het mooie is dat er inmiddels al meer dan duizend apps van derden zijn waarmee je Philips Hue kunt bedienen, waaronder een disco-app en een app van het doveninstituut.
  • Lifi: de technologie waarbij ledlampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. Lifi is net als wifi in staat om data met hoge snelheid te versturen en kan elektronische apparaten zoals computers, tablets en smartphones draadloos met internet verbinden.

Trends in retail

Hellen sloot haar keynote af met een drietal lichttrends binnen retail:

  • Digital store: 50% van de Nederlandse consumenten wordt online beïnvloed bij shoppen, maar nog steeds koopt een groot deel offline. In de fysieke winkel kun je licht gebruiken als gps, zodat je klanten hun producten gemakkelijk kunnen vinden, en om heatmaps te creëren. Op deze manier kun je net als in webwinkels duidelijk zien waar de klanten komen en hoe je daarop in kunt spelen.
  • Sustainable store: met duurzame (led)verlichting zorg je voor een betere verlichting van je (vers)producten, verlaag je je footprint en druk je de kosten.
  • Experience store: door de juiste verlichting in je etalage kun je 19% meer mensen in je winkel krijgen. Bij een gelijkblijvende conversie kun je met de juiste verlichting dus voor een significante omzetverhoging zorgen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp