BSUR: “Wij vinden altijd energie en ambitie in een bedrijf”

Categorie
Gepubliceerd op: 25 mei 2021
Bijgewerkt op: 3 juni 2021
Interview BSUR 800 X 400

Als merken- en communicatiebureau vindt BSUR altijd inspiratie in een bedrijf. Op deze manier helpen zij Nederlandse en internationale bedrijven met hun merkidentiteit. BSUR sloot zich onlangs als business partner aan bij Thuiswinkel.org. We spreken Jan Rijkenberg, CEO van het bedrijf, over hun onderscheidend vermogen, wat hun inspiratiebronnen zijn en de plannen voor de toekomst.

Kun je iets meer vertellen over jullie bedrijf? Wat maakt BSUR uniek?

“We zijn een merken- en communicatiebureau met het hoofdkantoor in Amsterdam en een kantoor in Shanghai. We werken zowel voor Nederlandse klanten als voor internationale klanten die vanuit één visie hun merkidentiteit zo consistent mogelijk in diverse landen gecommuniceerd willen zien. Om daarvoor te kunnen zorgen hebben we naast Nederlanders ook buitenlands talent uit bijvoorbeeld Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Australië in dienst.”

“BSUR staat voor Be As You Are en daar zit ook meteen onze uniciteit. Ik heb eerder het boek ‘Concepting’ gepubliceerd, waarin ik de ontwikkeling van ‘conceptmerken’ beschrijf, merken die vanuit een sterke mentaliteit, een eigen gedachtegoed, werken aan de kracht van hun merk. Die merken richten zich niet op klassieke doelgroepen maar ‘doen hun ding’ en trekken zo ‘volggroepen’ aan. Echte communities dus, waarin allerlei socio-demografische groepen vertegenwoordigd kunnen zijn. Op basis van deze visie helpen we in BSUR Consulting ondernemingen om hun merkmanifesto goed op papier te zetten. Dit kan zijn na een fusie, bij het creëren van een nieuw bedrijf of merk, maar ook als een merk door opeenvolgende fusies of reorganisaties zo 'sleets’ of 'zielloos’ is geraakt, dat de eigen medewerkers al niet eens meer weten waartoe zij daar zijn. We zijn dan vaak ‘cultuur- resetters’. En schrijven toekomstgerichte brand books waarin de ziel van de onderneming, de waarden en het gedrag van het merk voor de langere termijn strategisch zijn vastgelegd. We hebben dit bijvoorbeeld gedaan voor een aantal merken in de Otto Group, Princess Yachts en Moxy Hotels (Marriott) maar ook in Nederland, bijvoorbeeld voor Ordina, Prominent en Radio 538.”

“Naast BSUR Consulting hebben we BSUR Agency, een mix van een design- en reclamebureau waarin onze teams logo’s, huisstijlen en multimediale reclamecampagnes ontwikkelen gebaseerd op die vastgelegde merkvisie. Dat betekent dat consistentie in toon en stijl zorgt voor dat merkgevoel, of het nu om een merkboodschap of om een tactische salesboodschap gaat. Specsavers, bijvoorbeeld, is al heel lang klant bij ons en wij zijn hun bureau voor alle denkbare uitingen, van TV- en radiocommercials tot winkelmaterialen en online messaging.”

Hoe laten jullie je inspireren?

“Om te beginnen inspireren we elkaar. We hebben mensen vanuit verschillende culturen en met diverse, creatieve achtergronden en dat levert altijd weer vruchtbare brainstormresultaten op. Het ‘out of the box’-denken zit ingebakken in onze organisatie. Daarnaast reizen we veel voor onze klanten, ook voor de Nederlandse, en proberen we overal die nieuwe trends en ontwikkelingen op te snuiven.”

“Als we op zoek zijn naar een sterk merkidee voor een opdrachtgever, dan willen we daar een geruime tijd bij hen in de onderneming rondlopen. Dan zijn de mensen daar de inspiratiebron. Cultuur opsnuiven, praten met iedereen van hoog tot laag om te ontdekken waar de mooiste stukjes DNA zitten. We geloven dat het onverstandig is om zomaar even een ‘positionering’ op een merk te plakken. Te vaak is dat een dun laagje make-up dat wringt met de interne cultuur. In elk bedrijf, jong of oud, vinden we altijd, desnoods onder het stof, een soort energie en ambitie die manifest gemaakt moeten worden in de merkidentiteit.”

Jullie zijn ook internationaal actief. Kun je daar meer over vertellen en brengt dit extra uitdagingen mee?

“Door ons internationale karakter halen we veel inspiratie en creativiteit naar binnen. Het geeft eigenlijk meer energie en oplossingen dan uitdagingen. De uitdagingen zitten nu vooral in de COVID-19-perikelen. Iemand van ons kan al een jaar niet terug naar China. En het rechtstreeks en frequent bezoeken van klanten is eveneens fors bemoeilijkt. Om die cultuur bij klanten te kunnen ervaren moet je er gewoon zijn. Dat kun je nooit optimaal met die eindeloze videocalls doen.”

Welke ontwikkelingen zie je op de korte en lange termijn in de markt?

“We zien twee stromingen. De ene voorspelt een nog verdere groei van alle online aankopen en het ook steeds meer online communiceren van merken. Maar we zien ook ontwikkelingen dat mensen weer behoefte hebben zichzelf te verwennen. Juist in dat restaurant weer! Of toch die winkel in waar je lekker alles past en jezelf in de spiegel bekijkt om je keuze te maken. Ik verwacht dat we ze allebei zullen zien, en dat vooral de commodities veel online besteld zullen worden. Met daarnaast een kleiner, maar exclusiever winkelaanbod in de steden.”

“Een andere, minder goede ontwikkeling is de toenemende zorg rondom de arbeidsvoorwaarden bij thuiswinkelorganisaties. Ik denk dat die zorg terecht is en dat bedrijven hier snel iets aan moeten doen. Zo niet, dan zal de publieke opinie kantelen en is een consumentenboycot denkbaar. Je leest dat nu al in de media, bijvoorbeeld via het zogenaamde Amazon bashing en de undercoverjournalist bij bol.com. Een beetje eerlijker delen dus.”

Welke plannen hebben jullie nog voor de toekomst?

“Naast onze bestaande services hebben we een visie ontwikkeld waarmee bedrijven de transitie naar duurzaamheid kunnen maken. Daar is ook een grote dosis creativiteit bij nodig, om bedrijven vanuit hun bestaande bedrijfsprocessen ‘om te laten denken’. De ontwikkelingen gaan te langzaam, terwijl de Parijs-akkoorden in wetten worden vastgelegd. Wie nu dus niet begint met innovaties op het gebied van duurzaamheid, mist straks de boot. Het moet niet alleen maar een marketingtrucje zijn, maar onderdeel worden van leiderschap- en visieontwikkeling in de top van de onderneming. Die processen willen we graag begeleiden en faciliteren.”

Waarom zijn jullie business partner geworden van Thuiswinkel.org?

“We doen al jaren veel voor bijvoorbeeld de Otto Group, vooral in het buitenland. Nu werken we voor een nieuwe internationale opdrachtgever die in Nederland een webwinkel wil starten. Daarom was de behoefte aan Nederlandse marktinformatie en casestudies erg sterk. De grote hoeveelheid data die we inmiddels al gekregen hebben, waaronder de Thuiswinkel Markt Monitor, was al zeer inzichtelijk. Maar we hopen ook in het netwerk onze contacten verder uit te breiden, bijvoorbeeld door events bij te wonen en onderdeel te worden van deze dynamische branche. Daarnaast hopen we natuurlijk dat leden die hun merk eens goed tegen het licht willen houden ons nu beter weten te vinden.”

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze business partner

BSUR

Jan Rijkenberg
Silhouette Profielfoto Man

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp