Betere naleving van innameplicht oude apparaten nodig

Categorie
Gepubliceerd op: 5 maart 2021
Bijgewerkt op: 11 maart 2021
Apparaten 800 X 400

Onvoldoende webwinkels houden zich aan de innameplicht rondom elektrische apparaten. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deed een steekproef bij vijftig Nederlandse webwinkels en stelde vast dat slechts 15% van hen een systeem heeft om zonder extra kosten afgedankte apparaten in te leveren als iemand een nieuwe versie van datzelfde apparaat koopt.

De WEEE-wet bestaat om recyclage te bevorderen en de ILT benadrukt dat het zeker in deze tijden van COVID-19 belangrijk is dat webwinkels hieraan doen omdat er meer online geshopt wordt. De ILT heeft alle bedrijven die in de fout gingen aangeschreven, waarna een aantal hun voorwaarden hebben aangepast. Tegen wie dat niet deed, onderneemt de inspectie stappen.

Inname van apparaten

De WEEE-regeling geeft aan dat bezorgers oude apparaten mee moeten nemen. Een voorbeeld: de bezorger brengt een nieuwe stofzuiger en neemt de oude stofzuiger (als de klant dat wil) meteen mee. Webwinkels mogen naast het direct meenemen van de apparatuur er ook voor kiezen om:

  • het apparaat binnen redelijke termijn na verkoop op te halen; of
  • het apparaat door de consument kosteloos te laten verzenden naar de distributeur of een ontvanger namens hem.

Communicatie over mogelijkheid tot inname op de website

In de wetgeving zijn webwinkels verplicht om deze mogelijkheid tot inname van ‘oude’ elektrische en elektronische apparaten duidelijk aan consumenten te communiceren. Webwinkels moeten daarnaast minimaal één gratis inlevermogelijkheid aanbieden aan consumenten.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp