Zeeman: ”Goede kleding en textiel hoeft niet duur te zijn”

Gepubliceerd op: 13 december 2022
Bijgewerkt op: 13 december 2022
Geschreven door
Zeeman 800 X 400
Business Partner

Jan Zeeman, oprichter van de supermarkt in kleding en textiel, is in 1967 gestart met het idee dat goede kleding en textiel niet duur hoeft te zijn. We spreken Annette Verhoeven, Lead Sitemanager van Zeeman, over de visie van Zeeman, over de uitdagingen, over duurzaamheid en over het lidmaatschap van Thuiswinkel.org.

De geschiedenis van de Zeeman

Goede kwaliteit kleding voor een lage prijs, het concept van Zeeman sloeg in de beginjaren al snel aan. Meerdere winkels werden geopend en uiteindelijk werd het bedrijf in 1980, na de overname van Brons, de grootste textieldiscounter van Nederland. Momenteel telt het bedrijf in totaal 1.300 winkels in zeven verschillende landen en wist Zeeman in ieder land ook al een webshop te openen.

Bij Zeeman houden we dingen graag eenvoudig

“We kunnen ons verbazen over de hoge bedragen die consumenten neertellen voor bijvoorbeeld sneakers, parfum of merkkleding”, vertelt Annette. Zeeman wil laten zien dat het eenvoudig houden ervoor zorgt dat exact dezelfde parfum een stuk goedkoper aangeboden kan worden. “Bij Zeeman doen we dit door onnodige extra’s, zoals luxe verpakkingen en hoge marketingkosten met dure modellen, te omzeilen. Aan de kwaliteit van onze producten doen we geen concessies, die moet ten minste net zo goed zijn als die van de dure merken”, geeft Annette aan.

Deze boodschap brengt het bedrijf met name via PR en social media campagnes naar buiten. “Met onze campagnes willen we de grote massa bereiken met een product dat zichzelf kan verspreiden. Zo kwamen wij bijvoorbeeld met de SKEER Streetwear collectie, waarbij Rapper Hef een nummer schreef over hoe geluk en aanzien niet in dure spullen zit. Voor onze doelgroep een belangrijke boodschap om in te zien dat sommige extra’s niet nodig zijn. De campagne was een groot succes. Ons websiteverkeer nam zo sterk toe dat we een tijdje serieuze serverproblemen hebben gehad”, aldus Annette.

Duurzaamheid, een complex en veelomvattend thema

Ondanks dat Zeeman al jaren een sterke focus heeft op duurzaamheid, blijft het een erg complex thema dat veel uitdagingen met zich meebrengt. “We hebben een ambitieuze roadmap opgesteld, die gericht is op het thema ‘leefbaar loon’. Daarnaast willen wij ook graag de milieu-impact van onze producten in kaart gaan brengen. Dit zijn voor ons twee grote uitdagingen waar we altijd transparant over proberen te zijn. Zo delen we in ons MVO jaarverslag 2021 de belangrijkste dilemma's waar Zeeman tegenaan loopt.”, aldus Annette.

De textieldiscounter, die uitgeroepen is tot Sustainable Retailer van het jaar 2021- 2022, biedt altijd de laagst mogelijke prijs aan. “Naast de uitdagingen die wij hebben op duurzaamheidsgebied, zijn de huidige kostenstijgingen in de gehele keten ook een grote uitdaging. In deze tijd is zelfs de laagste prijs voor sommige mensen niet voldoende om rond te kunnen komen. Zeeman doet er alles aan om de kosten, en dus ook onze prijzen, zo laag mogelijk te houden”, vertelt Annette.

Het lidmaatschap bij Thuiswinkel.org

Annette geeft aan dat Thuiswinkel.org diverse voordelen biedt voor de textieldiscounter. “In de eerste plaats weten we door de Thuiswinkel.org en Shopping Secure certificeringen zeker dat we voldoen aan de lokale wetgeving per land en dat onze algemene voorwaarden consumentvriendelijk zijn. Daarnaast biedt Thuiswinkel.org ons toegang tot diverse vakgerichte opleidingen en bovendien hebben we via de netwerkevenementen de mogelijkheid om te leren van andere bedrijven”, aldus Annette.


Wil je meer weten over hoe Zeeman en duurzaamheid samengaan?

BEKIJK DAN DE WEBSITE >

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Aantal webwinkels in Nederland per branche

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  Hier lees je hoeveel webwinkels er in Nederland zijn per branche.

  Webwinkel Starten Winkelwagen Gevuld Met Shopping Tassen Op Laptop 800X400
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Hoeveel webwinkels zijn er in Nederland?

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  Hier lees je hoeveel webwinkels er in Nederland zijn.

  Nederland Op Kaart
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)