Word jij de winnaar van de DS Smith Sustainability Award 2023?

Gepubliceerd op: 6 september 2022
Bijgewerkt op: 16 januari 2023
Geschreven door
Duurzame Dinsdag Yumeko
Business Partner

De DS Smith Sustainability Award is een beloning voor de grootste verbeterslag op het gebied van duurzaamheid die een bedrijf het afgelopen jaar heeft gemaakt. Tijdens het Shopping Awards gala eind maart, wordt de winnaar van deze award bekend gemaakt. Een ervaren jury buigt zich over alle ingezonden cases. Meld je nog aan voor 27 januari en wie weet mag jouw webshop de award in ontvangst nemen. Vorig jaar was deze eer toegekend aan Yumeko. Waar staat de webshop voor en waarom wonnen zij de award? Irene Jonkman, impact manager bij Yumeko beantwoordt onze vragen.

Hoe is het bedrijf Yumeko ontstaan?  

Het bedrijf is in 2010 opgericht door twee vrienden die ervan droomden een ethisch merk op de markt te zetten. Het assortiment van Yumeko is gemaakt op de meest duurzame en ethisch verantwoorde manier. De productieketens worden met zorg uitgekozen en er wordt alleen gewerkt met natuurlijke materialen van de hoogste kwaliteit. Het maken van impact staat voorop, want het is een bedrijf met een missie.

Waarom hebben jullie mee gedaan aan de Shopping Awards?

“We willen graag andere bedrijven inspireren en laten zien dat het duurzame businessmodel werkt. Door het meedoen aan de Shopping Awards kunnen we aan mede-e-commerce-bedrijven laten zien hoe we dat doen.”

Welke case hebben jullie ingediend voor de Shopping Awards?

Sinds 2021 koopt Yumeko biologische katoen direct in bij de boeren uit India. Het aankopen van het katoen gebeurt in samenwerking met de producent van het eindproduct; de textielfabriek. Zo wordt de voorfinanciering gesplitst en dat geeft zekerheid aan de producent. Het zorgt voor ketentransparantie en direct contact met boerencoöperaties.   

Door het direct inkopen van biologische katoen heeft een boer direct na de oogst al de garantie dat het katoen daadwerkelijk als fairtrade en biologisch verkocht zal worden en hij dus de daarbij behorende prijs krijgt. Zo zijn de boeren verzekerd van een inkomen om hun gezin in levensonderhoud te voorzien en zijn zij gestimuleerd biologisch katoen te verbouwen, wat weer positieve impact heeft op het milieu. Er worden alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt waardoor schade aan natuur wordt voorkomen.

Wat maakt jullie initiatief zo bijzonder?

De textielketen is altijd lang en is vaak niet transparant. Het is daarom bijzonder dat we als textielmerk direct contact hebben met de katoenboer. Ook wordt het financierings-risico vaak volledig bij de producent gelegd, bij ons niet. In dit geval splitsen we het risico. In corona-tijd kwamen er nieuwsberichten dat textielmerken last-minute bestellingen annuleerden en producenten niet uitbetaald werden. Deze voorfinanciering voor ons is juist het tegenovergestelde, we betalen nog voordat er überhaupt geproduceerd is.

Helpt de Shopping Award Duurzaamheid om het onderwerp meer aandacht te geven?

“Ik hoop het. Een duurzaamheid award kan er voor zorgen dat bedrijven gestimuleerd worden om te innoveren op duurzaamheidsgebied.”

Wat heeft het winnen van de award jullie gebracht?

“Het heeft ervoor gezorgd dat we als bedrijf op een positieve manier onder de aandacht kwamen bij een aantal partijen, dit gaf een goede boost aan ons netwerk. Daarnaast is het fijn om erkenning te krijgen voor het werk dat we verzetten. Dat doet de teamspirit altijd goed.”

Stuur je duurzame bedrijfsontwikkeling in en win de Sustsainability Shopping Awards 2023!

SCHRIJF JE NU IN

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Denk mee over circulair textiel nationaal beleidsprogramma

  Gepubliceerd op 17 juni 2024

  Voor circulair textiel publiceert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een concept-beleidsprogramma voor 2025 tot 2030, met de vraag om input te leveren voor bedrijven.

  Duurzaamheid
 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)