Visie, missie en strategie: Hoe breng je deze drie factoren samen?

Visie Missie Strategie (800 X 400 Px) (1)

Visie, missie en strategie: ze geven je houvast tijdens het uitvoeren van je plannen en ze vormen de basis voor je uiteindelijke succes. Echter hebben velen moeite met het formuleren van een heldere visie, missie en strategie. Met deze tips en inzichten maak je een strategisch plan dat je succes naar een hogere hoogte brengt!

Gepubliceerd op: 29 november 2022
Bijgewerkt op: 1 december 2022
Geschreven door

Door de grote hoeveelheid buzzwords die tegenwoordig worden rondgeslingerd is het makkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. Zodoende halen velen hun visie, missie en strategie door elkaar. In dit artikel lichten we de drie factoren stap voor stap toe.   

Stap 1: Beschrijf je visie

De visie zet je einddoel uiteen, en welke waarden gaan helpen bij het succesvol bereiken van dat doel. Een visie is voor de lange termijn, soms zelfs een bedrijfsleven lang. Maak je visie dus groots en meeslepend, hierbij wordt wat luchtfietserij aangemoedigd! Je einddoel moet het antwoord op de vraag zijn: “Wanneer ben ik écht succesvol?”. Het antwoord hierop moet kort en bondig zijn. Enkele bekende voorbeelden zijn ‘Een eerlijke wereld creëeren zonder armoede’ (Oxfam), ‘Een beter alledaags leven maken voor iedereen’ (Ikea) en ‘ ’s Werelds beste producten maken, en de aarde beter achter laten dan dat we hem gevonden hebben’ (Apple).  

Stap 2: Benoem je missie

Net zoals je visie, beschrijft je missie je doelen die je tracht te bereiken. Echter gaat de missie hier dieper op in dan je visie. De missie maakt namelijk een duidelijker onderscheid tussen je doelen en hoe je je visie tot vervulling brengt. Oftewel, je missie is een praktische beschrijving van je visie. Je missie beschrijft wie je bent, wat je doet en waarom je het doet. Je missie moet een antwoord zijn op de vraag “Wat gaat er verloren als jouw bedrijf niet meer zou bestaan?”. Enkele bekende voorbeelden zijn; ‘We inspireren en helpen mensen om een thuis te creëren waar ze trots op zijn’ (Fonq), ‘Mensen vooruit helpen, privé en zakelijk’ (ING) en ‘Het aanbieden van de makkelijkste, veiligste en goedkoopste online betalingsoptie’. (PayPal).

Stap 3: Bepaal je strategie

Het maken van een strategie is de laatste stap in het proces. Het definiëren van een goede visie en missie zijn cruciaal voordat je begint met het uitschrijven van je strategie. Immers, hoe kan je een strategie bepalen zonder dat je vastgestelde doelen hebt? In je strategisch plan beschrijf je wat je gaat doen, hoe je dat gaat doen en wat je daarvoor nodig hebt aan mensen, middelen en tijd. Maak je strategie concreet en behapbaar, zodat het je richting, focus en structuur geeft. Houd er rekening mee dat je niet alles in een keer kan doen, dus stel je prioriteiten. Het maken van een strategie kan snel lijken op een onmogelijke taak. Gelukkig bestaan er allerlei modellen die je helpen je strategie op te stellen, zoals het model van Porter en de balanced score card. Houd er ook rekening mee dat je in de onzekere tijden van tegenwoordig meer dan één strategie moet hebben. Om verrassingen op te vangen moet je er voor zorgen dat je verschillende strategieën achter de hand hebt.

Verbreed je kennis over online ondernemen
met e-learnings van Thuiswinkel e-Academy

Ontdek via de korte en praktische e-learnings hoe jij je bedrijf kan versterken door online te communiceren. Of online te verkopen. De e-learnings geven je handvatten waarmee je direct aan de slag kan in je eigen organisatie.

E Academy Org Verticaal RGB

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • E-learning: Deepdive: Praktische datatoepassingen binnen e-commerce

  Gepubliceerd op 8 februari 2024
  Video

  Deze deepdive heeft als voornaamste doel om jou handvatten te geven zodat je snel aan de slag kunt met data en zo je bedrijfsvoering verder kunt optimaliseren.

  Data Man Bekijkt Data Op Beeldscherm 800X400
  e-Academy
 • E-learning: Introductie in data

  Gepubliceerd op 8 februari 2024
  Video

  In deze e-learning gaan we dieper in op het belang van data voor (web)winkeliers en de effectiviteit van verzamelen en analyseren van gegevens.

  Data Rapportage Hand Met Pen 800X400
  e-Academy
 • Je eerste stappen als ondernemer om te groeien met data

  Gepubliceerd op 7 februari 2024
  Kennisartikel

  Dit artikel introduceert het gebruik van data voor e-commerce groei, benadrukt de behoefte aan data-experts in het MKB en biedt een e-learning om data efficiënt te benaderen. Het belang van een meetplan wordt benadrukt, gevolgd door vier methoden voor data verzamelen. Het eindigt met een oproep om direct te beginnen met de e-learning voor groei via data.

  E Comtoepassingen 800X400
  e-Academy
 • Een succesvolle b2b-personalisatiestrategie in 6 stappen

  Gepubliceerd op 5 december 2023
  Kennisartikel

  Ongeacht het product dat je verkoopt, de dienst die je verleent of de branche waarin je opereert: met personalisatie bied je je bezoekers en klanten een betere ervaring, versterk je klantrelaties en boost je conversies.

  B2B Verhoog Conversie En Klantloyaliteit Met Personalisatie
 • De toekomst van online betalen: Een analyse van betaalinnovaties voor retailers

  Gepubliceerd op 9 november 2023
  Kennisartikel

  Niet alleen technologie en consumentengedrag ontwikkelen zich in razend tempo, ook betaalmethoden doen dat; er zijn steeds meer mogelijkheden.

  Online Betalen Ontwikkelingen In 2025 2030