Vergunningsplicht en meldplicht voor producten met chemicaliën

Gepubliceerd op: 30 augustus 2016
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Producten Met Chemicaliën 800 X 400

Verkopers van haarverf, kunstmest, ontsmettingsmiddel, nagellakremover, schoonmaakmiddelen en andere chemicaliën, zijn sinds 1 juni verplicht om melding te maken bij een speciaal meldpunt wanneer deze producten in grote getalen worden aangekocht. Dat volgt uit de Wet precursoren voor explosieven die is opgesteld uit oogpunt van terrorismebestrijding. Wat kan dat voor jouw webshop betekenen?

Wet precursoren voor explosieven

Op 1 juni 2016 is de Wet precursoren voor explosieven in werking getreden. De wet beperkt de beschikbaarheid van producten die gebruikt kunnen worden om zelf explosieven te maken. Een aantal (huishoudelijke) producten met chemicaliën kan misbruikt worden om explosieven mee te maken. Het gaat onder andere om producten als kunstmest, oplosmiddelen, ontsmettingsmiddel, schoonmaakmiddel, bleekmiddel, nagellakremover of oplosmiddel met aceton. 

Vergunningsplicht en meldplicht

De verkoop van bepaalde precursoren voor explosieven (lijst) wordt door invoering van een vergunningsplicht voor particulieren beperkt. Producten die de bepaalde (bij naam genoemde) stoffen bevatten in concentraties boven de grenswaarde mogen daarmee alleen worden verkocht aan consumenten die in het bezit zijn van een vergunning. Daarnaast zijn in Nederland gevestigde ondernemers verplicht om verdachte transacties, verdwijningen en diefstallen van deze grondstoffen te melden bij de overheid (‘Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën via: 088 154 00 00’).

Meer weten?

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) biedt een aantal middelen aan om het bewustzijn over deze stoffen te vergroten. Zo is er de gratis e-learning ‘Risicovolle producten en verdacht gedrag’ om je personeel inzicht te geven in mogelijk verdachte transacties.

Op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kun je meer informatie over de wet vinden. Wil je een precieze lijst van producten ontvangen? Stuur dan een mail naar: explosieven@minvenj.nl.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp