Vergeet niet een correcte bestelbevestiging te sturen!
Bijgewerkt op: 13 november 2023
Vrijwel alle webshops sturen een bestelbevestiging. Dit is echter niet vrijblijvend, als webshop ben je namelijk wettelijk verplicht om een bestelbevestiging te sturen. De wet stelt ook eisen aan het moment waarop deze moet worden verstuurd en wat erin moet staan. Rechters controleren in elke rechtszaak of de webshop voldoet aan de wettelijke informatieplichten, dus ook of er een correcte bestelbevestiging is verzonden. Reden genoeg om eens goed te kijken naar wat er in de wet is geregeld over de bestelbevestiging.
Wanneer moet de bestelbevestiging worden verzonden?
De bestelbevestiging moet binnen een redelijke termijn na het plaatsen van de bestelling, maar in ieder geval bij de levering van het artikel of uitvoering van de dienst, naar de klant worden gestuurd. De bestelbevestiging moet je op een duurzame gegevensdrager verstrekken. Zo’n duurzame gegevensdrager kan een brief zijn, een e-mailbericht, een pdf-bestand of zelfs een factuur, mits daarin alle informatie is opgenomen.
Welke informatie moet er in de bestelbevestiging staan?
Alle informatie die je als webshop vóór de plaatsing van de bestelling aan de klant moet verstrekken, moet ook worden opgenomen in de bestelbevestiging. Indien je digitale inhoud levert die niet op een materiële drager (zoals een dvd, cd of cd-rom) wordt geleverd – hieronder vallen met name apps, muziekstreams en diverse downloads – gelden er aanvullende regels voor de bestelbevestiging. Deze producten zijn namelijk onder bepaalde voorwaarden uitgezonderd van het herroepingsrecht. In de bestelbevestiging dien je te bevestigen dat de klant vooraf uitdrukkelijk heeft ingestemd met de directe levering en heeft verklaard afstand te doen van het herroepingsrecht.
Waarom is de bestelbevestiging belangrijk?
In de eerste plaats is het wettelijk verplicht om een bestelbevestiging tijdig te versturen en die de wettelijk vereiste informatie bevat. Bovendien controleren rechters in elke rechtszaak of de webshop aan deze wettelijke verplichting heeft voldaan. Thuiswinkel.org constateert dat rechters in recente rechtszaken het door de klant te betalen openstaande bedrag hebben verminderd met 25%, omdat de bestelbevestiging van de webshop niet alle wettelijke informatie bevatte. De rechters oordeelden dat dit een schending van de informatieplicht is en dat er daardoor sprake is van een oneerlijke handelspraktijk.
Het naleven van de wettelijke informatieplichten
Het is dus belangrijk om de wettelijke informatieplichten na te leven. Dit omvat zowel de informatie die je aan de klant moet verstrekken voordat de bestelling wordt geplaatst als de bestelbevestiging met daarin de vereiste informatie. Zorg ervoor dat je voldoet aan deze eisen en voorkom dat een rechter de betalingsverplichting van de klant vermindert. De juristen van Thuiswinkel.org helpen je graag verder.
Meld je aan voor onze PA-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van actuele wet- en regelgeving? Schrijf je dan in voor onze PA-nieuwsbrief. Onze nieuwsbrief houdt je regelmatig op de hoogte van juridische updates, handige tips en relevante ontwikkelingen in de politiek.
Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update
Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de UPV
Gepubliceerd op 7 oktober 2024KennisartikelIn dit kennisartikel zetten we alle UPV's op een rijtje. Zo ben jij precies op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
-
Zo voldoe je aan de verpakkingswetgeving per land
Gepubliceerd op 7 oktober 2024KennisartikelOntdek hoe je aan de verpakkingswetgeving in de EU voldoet en boetes voorkomt met de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV).
-
Bestelknop moet aan wettelijke eisen voldoen
Gepubliceerd op 17 september 2024Een bestelknop met een tekst die niet voldoet aan de wettelijke eisen kan leiden tot terugbetaling van het aankoopbedrag. Lees meer over de rechtelijke uitspraak en de gevolgen hiervan.
-
Nieuwe wet: Webshops die in België bezorgen moeten minimaal twee bezorgopties aanbieden
Gepubliceerd op 10 september 2024Vanaf 21 september 2024 zijn webshops die naar België leveren verplicht om minstens twee bezorgopties aan te bieden. Ontdek wat deze nieuwe wet voor jou betekent!