Verbeter je website voor de 700.000 kleurenblinden

Gepubliceerd op: 8 april 2019
Bijgewerkt op: 8 juni 2021
Geschreven door
Kleurenblind Theepot Op Achtergrond Mozaiek

Ongeveer 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen heeft een kleurstoornis. Dat betekent dat zij kleuren niet goed van elkaar kunnen scheiden of soms helemaal geen verschil zien. Een drama als je online rode bloemen wil kopen, maar er nergens bij staat welke kleur het boeket heeft. De expertgroep Opportunities of e-Accessibility van ShoppingTomorrow deed een gebruikerstest met iemand die kleurenblind is. Wat hebben we daarvan geleerd?

We spreken met Gijs, 28 jaar, die moeite heeft met het verschil tussen groen en rood. Hij wil een boeket bestellen via Topbloemen.nl. We volgen hoe hij de bloemen besteld voor zijn jarige buurvrouw.

Gijs navigeert vrij makkelijk naar de juiste ‘gelegenheid’ op de website: verjaardag. De volgende opdracht is een boeket met paarse en rode bloemen te bestellen. Op de vraag of hij de kleuren van de bloemen goed kan zien, antwoordt hij: ‘Gedeeltelijk, maar de kleur rood is ten opzichte van het groene blad moeilijk te zien.’

Uiteindelijk bestelt Gijs vrij gemakkelijk het boeket. Wat hem helpt is de goede omschrijving van de bloemen, bijvoorbeeld: “Prachtig middelgrote rode rozen en mooi groen maken dit boeket een liefdevol gebaar’.

“Wat we hiervan kunnen leren is dat er echt rekening gehouden moet worden met het kleurgebruik op je website en de omschrijving van de producten die je verkoopt. Het is misschien duidelijk voor jou als verkoper dat dat jurkje blauw is, maar misschien zien je bezoekers het als zwart. Door duidelijke omschrijvingen voorkom je miskopen en kun je veel nieuwe klanten aan je binden. Voor kleurenblinden is online shoppen namelijk heel prettig, als ze maar weten wat welke kleur heeft”, vertelt Mathijs Jansen, marketingmanager bij Topbloemen.nl

Waarom deze test?

Begin dit jaar introduceerde Thuiswinkel.org samen met Stichting Accessibility en MKB-Nederland een zelfscan waarmee je eenvoudig kunt onderzoeken hoe je webshop scoort op bepaalde toegankelijkheidseisen. De zelfscan is een uitkomst van de ShoppingTomorrow-expertgroep ‘Opportunities of e-Accessibility’, die het afgelopen jaar onderzoek deed naar de kansen van digitale toegankelijkheid de voor e-commercesector.

De zelfscan voert automatisch een aantal tests uit. Binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er voor je website zijn. Een van de tests controleert het kleurcontrast op je website. Doe snel de zelfscan en kijk waar jij je webshop nog kunt verbeteren.

Doe de test!

Wil jij ook beginnen met toegankelijkheid? Kijk dan snel op ismijnsitetoegankelijk.nl hoe jouw webshop scoort op deze tests!

Doe de test

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp