Uitgesproken Ank: Wie eist bewijst

Laptop 800 X 400

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een laptop met beschadigingen aan de buitenzijde na het verrichten van reparaties.  

Gepubliceerd op: 27 januari 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021

De consument

In 2017 heb ik een laptop gekocht die ondeugdelijk is. Tot tweemaal toe zijn er reparaties verricht aan de hardware terwijl ik de laptop niet vaak gebruik. Na de reparaties kwam de laptop met beschadigingen aan de buitenzijde retour. De verkoper weigert de schade te erkennen. Ik heb de overeenkomst ontbonden en wil het aankoopbedrag terug.

De ondernemer

De laptop is tweemaal onderzocht waarbij twee verschillende defecten werden geconstateerd. Voor beide defecten is een kosteloze reparatie uitgevoerd. De kwesties zijn hersteld en daarmee functioneert de laptop naar behoren. Ontbinding van de overeenkomst is niet aan de orde. De consument heeft ook niet aangetoond welke extra schade zou zijn ontstaan na inlevering van de laptop. Er zijn diverse foto’s aan het online dossier toegevoegd waarop schade zichtbaar zou moeten zijn, maar enige argumentatie en enig bewijs over de schade, het moment van ontstaan en de toerekenbaarheid daarvan ontbreekt. Ook is er geen onderbouwing van de hoogte van de schade. De consument heeft bij het ophalen van de laptop getekend voor ontvangst zonder schade.

De commissie

De commissie stelt vast dat de laptop in 2019 tot twee maal toe kosteloos is hersteld en daarmee de klachten zijn verholpen. Daarmee heeft de ondernemer aan zijn verplichting voldaan en kan van ontbinding van de koop overeenkomst geen sprake meer zijn.

De schade die zou zijn ontstaan bij de reparatie alsmede de hoogte daarvan zijn door de consument niet onderbouwd. Daarnaast is er door de consument getekend voor schadevrij ontvangst. Wij hebben nog aangeboden de laptop te laten onderzoeken door een deskundige maar de consument wilde het apparaat niet ter beschikking stellen. Met het bewijs van de verkoper van schadevrij leveren plus de twee gratis reparatie stellen wij dat de klacht ongegrond is.

Mijn oordeel

Heldere uitspraak. De laptop had twee maal een mankement dat kosteloos is hersteld door de verkoper. Bij het ophalen na de laatste reparatie tekent de consument voor schadevrij ontvangst. Ook later volgt er geen enkele onderbouwing van de schade. Wie eist bewijst. Zes maanden na aankoop ligt deze bewijslast bij de consument.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Hoge boetes van ACM dreigen voor gebruik van nepkortingen

  Gepubliceerd op 21 februari 2024
  Categorie

  In deze blog bespreekt Maverick Advocaten de belangrijkste aandachtspunten voor webshops omtrent nepkortingen.

  Nepkortingen 800 X 400
  Business Partner
 • De Digital Service Acts gaan in

  Gepubliceerd op 15 februari 2024

  Vanaf 17 februari 2024 geldt de DSA voor alle digitale diensten en platforms die hun diensten aanbieden in de EU. Zoals onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders en internetproviders.

  Wetgeving 800 X 400
 • Oproep voor heldere duurzaamheidswetgeving

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  Een oproep voor meer duidelijkheid over de uitvoering van duurzaamheidswetgeving richting formerend kabinet

  Duurzaamheid Wereldbol 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Wat komt er voor wetgeving aan op duurzaamheidsvlak?

  Gepubliceerd op 24 januari 2024
  Categorie

  Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Wouter van der Laan, Adviseur Public Affairs Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, over de wetgeving die er op duurzaamheidsvlak aankomt.

  Wouter 800 X 400 (1)