Uitgesproken Ank: Sneakers met bobbels

Sneakers 800 X 400

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over sneakers met bobbels. 

Gepubliceerd op: 20 juni 2018
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021

De consument

De schoenen van mijn zoon zijn ondeugdelijk omdat de binnenzijden van beide schoenen ter hoogte van het begin van de wreef zodanig gebobbeld zijn dat bij het dragen verwondingen zijn ontstaan. Later is bij het dragen het leer aan de buitenkant losgelaten waardoor nog meer bobbels zijn ontstaan. Ik heb dezelfde schoenen in een fysieke winkel gevoeld en gezien en die vertonen de bobbels aan de binnen- en buitenzijde niet. Ik verlang ontbinding van de overeenkomst en wil mijn aankoopbedrag terug.

De ondernemer

Er is sprake van een ongegronde klacht. Dit model schoen is al jarenlang in omloop en er zijn er duizenden van verkocht. Daarmee kunnen we een fabricagefout uitsluiten – of dat is in ieder geval onaannemelijk. Wij hebben de schoenen beoordeeld. De klacht is ontstaan doordat de schoenen te breed en aan de grote kant zijn. Door te veel ruimte zakt het leer wat in en ontstaan er plooien.

De commissie

Wij hebben de desbetreffende schoenen bekeken en beoordeeld. Onmiskenbaar zijn de plooien/rimpels en het loslatende leer. We achten het niet waarschijnlijk dat de schoenen te groot en te breed zijn, mede door de overlegde foto’s van de consument waarop de voeten van de zoon zichtbaar zijn op de binnenzolen van de schoen. De klacht is terecht.

Mijn conclusie

De commissie stelt dat de schoenen niet de eigenschappen bezitten die de consument op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De schoenen beantwoorden daar dus niet aan. Of dit terecht is, kan ik op afstand niet beoordelen. Daarvoor is voldoende bewijsmateriaal nodig. Hoe zagen de schoenen er vóór het dragen uit? Stel dat het gewoon strakke sneakers waren zonder bobbels? Dan ligt het wel voor de hand om te vermoeden dat er met het dragen iets niet goed is gegaan. Belangrijk om te weten is dat de bewijslast bij een mankement gedurende de eerste zes maanden bij de verkoper ligt. Ook belangrijk om te weten – en ik blijf het herhalen – zorg dat je zelf ook bij de zitting aanwezig bent en zorg dat je voldoende bewijsmateriaal hebt.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Hoge boetes van ACM dreigen voor gebruik van nepkortingen

  Gepubliceerd op 21 februari 2024
  Categorie

  In deze blog bespreekt Maverick Advocaten de belangrijkste aandachtspunten voor webshops omtrent nepkortingen.

  Nepkortingen 800 X 400
  Business Partner
 • De Digital Service Acts gaan in

  Gepubliceerd op 15 februari 2024

  Vanaf 17 februari 2024 geldt de DSA voor alle digitale diensten en platforms die hun diensten aanbieden in de EU. Zoals onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders en internetproviders.

  Wetgeving 800 X 400
 • Oproep voor heldere duurzaamheidswetgeving

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  Een oproep voor meer duidelijkheid over de uitvoering van duurzaamheidswetgeving richting formerend kabinet

  Duurzaamheid Wereldbol 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Wat komt er voor wetgeving aan op duurzaamheidsvlak?

  Gepubliceerd op 24 januari 2024
  Categorie

  Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Wouter van der Laan, Adviseur Public Affairs Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, over de wetgeving die er op duurzaamheidsvlak aankomt.

  Wouter 800 X 400 (1)