Uitgesproken Ank: Geen toezeggingen levering als je niet absoluut zekerheid hebt

Verf 800 X 400

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een telkens aangepaste leveringsdatum. Ruim zeven weken later is de verf pas verzonden.

Gepubliceerd op: 23 juni 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021

De consument

Ik heb verf gekocht. Op de website stond dat de levering de volgende dag is. Echter de leveringsdatum werd telkens opnieuw aangepast. Ik heb de verf niet ergens anders gekocht omdat de verkoper verwachte leveringsdata bleef sturen. Later bleek de oorzaak een gebrek aan grondstoffen, waardoor de fabrikant niet kon uitleveren. Dat had de verkoper veel eerder moeten melden. Dan had ik mijn geld terug kunnen krijgen en had ik eerder actie kunnen ondernemen. Ruim zeven weken later is de verf alsnog verzonden. Ik moet nu extra kosten maken om de kozijnen weer opnieuw te ontvetten/reinigen en wil daar een vergoeding van € 100, - voor.

De ondernemer

De vertraging kwam doordat de fabrikant niet kon uitleveren. In de markt is er tot op heden helaas nog steeds een tekort aan grondstoffen, waardoor sommige producten veel langer op zich laten wachten dan normaal. Wanneer dit bij ons bekend is wordt dit ook direct op de website aangegeven. Ook informeren wij de consumenten die een bestelling hebben lopen. Met deze consument hebben we ook contact gehad over de vertraging en hij gaf toen aan te willen wachten. Inmiddels is de bestelling verzonden.

De commissie

De verkoper heeft bij herhaling uitdrukkelijke toezeggingen aan de consument gedaan over levering van de gekochte verf. Terwijl hij deze niet kon nakomen. Omdat er in de eerste instantie sprake was van levering op korte termijn had de consument voorbereidende werkzaamheden verricht. Het uitblijven van de levering heeft voor problemen gezorgd. De klacht is gegrond.

De consument vraagt om een vergoeding van € 100, -. Dit bedrag wordt echter op geen enkele wijze nader onderbouwd, bijvoorbeeld via een verklaring daarover van de klusjesman/schilder.
Wij achten het wel aannemelijk dat meer kosten zijn ontstaan en vinden een tegemoetkoming van € 50, - redelijk en billijk.

Mijn oordeel

De commissie stelt duidelijk dat toezeggingen nagekomen dienen te worden. Als duidelijk is dat die niet haalbaar zijn, mogen er geen nieuwe toezeggingen gedaan worden zonder absolute zekerheid dat deze ook nagekomen kunnen worden. Dit kan in praktijk knap lastig zijn.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Hoge boetes van ACM dreigen voor gebruik van nepkortingen

  Gepubliceerd op 21 februari 2024
  Categorie

  In deze blog bespreekt Maverick Advocaten de belangrijkste aandachtspunten voor webshops omtrent nepkortingen.

  Nepkortingen 800 X 400
  Business Partner
 • De Digital Service Acts gaan in

  Gepubliceerd op 15 februari 2024

  Vanaf 17 februari 2024 geldt de DSA voor alle digitale diensten en platforms die hun diensten aanbieden in de EU. Zoals onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders en internetproviders.

  Wetgeving 800 X 400
 • Oproep voor heldere duurzaamheidswetgeving

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  Een oproep voor meer duidelijkheid over de uitvoering van duurzaamheidswetgeving richting formerend kabinet

  Duurzaamheid Wereldbol 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Wat komt er voor wetgeving aan op duurzaamheidsvlak?

  Gepubliceerd op 24 januari 2024
  Categorie

  Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Wouter van der Laan, Adviseur Public Affairs Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, over de wetgeving die er op duurzaamheidsvlak aankomt.

  Wouter 800 X 400 (1)