Uitgesproken Ank: De gemiddeld geïnformeerde consument

Gepubliceerd op: 24 februari 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Stofzuiger 800 X 400

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een stofzuiger die niet voldoet aan de specificaties zoals die op de site van de ondernemer vermeld staan.

De consument

Ik heb een Dyson stofzuiger gekocht. Deze voldoet echter niet aan de specificaties zoals die op de site van de ondernemer vermeld staan. Deze stofzuiger zou voor elk type vloer gebruikt kunnen worden, precies naar wat ik op zoek was. Ik wilde een stofzuiger waarbij ik niet telkens van mondstuk moet wisselen. Er is schade ontstaan aan mijn pvc-vloer door het gebruik van de stofzuiger. Als de ondernemer mij de juiste informatie had gegeven over de stofzuiger, dan had ik de overeenkomst niet gesloten. Ik wens ontbinding van de koopovereenkomst en mijn geld terug.

De ondernemer

In de handleiding van het apparaat staat een kopje over harde vloeren en tapijten. Dit impliceert dat het apparaat ook gebruikt kan worden op harde vloeren. Er staat een kanttekening dat de onderkant van de vloerzuigmond en borstelharen vrij moeten zijn van vreemde objecten die krassen kunnen veroorzaken. De consument heeft ook contact gehad met de fabrikant. Zij waren bereid om kosteloos een fluffy borstel op te sturen en bij de consument langs te gaan voor een onderzoek of reparatie. De consument wenst dit niet.

De commissie

De commissie stelt voorop bij de beoordeling in deze uit te gaan van een gemiddelde consument, dat wil zeggen een gemiddeld geïnformeerde consument. Van een consument, die van plan is genoemd product te kopen, mag namelijk verwacht worden dat deze zich tevoren globaal heeft georiënteerd. Naar aanleiding van de informatie die gegeven is niet, dan wel onvoldoende, komen vast te staan dat de consument mocht verwachten dat deze stofzuiger kon worden gebruikt voor alle soorten vloeren met hetzelfde mondstuk. De klacht is ongegrond.

Mijn oordeel

Uit het Europese consumentenrecht kennen we al de standaard van “de gemiddelde consument” waarvan wordt verwacht dat deze “redelijk geïnformeerd, oplettend en omzichtig” is. Dit in tegenstelling tot de naïeve consument. Dat betekent dus voor jou als verkoper dat je dient te zorgen voor de juiste informatie die de gemiddelde consument nodig heeft om een, zoals dat genoemd wordt, geïnformeerd besluit te kunnen nemen.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp