Uitgesproken Ank: 100% waardevermindering

Gepubliceerd op: 18 oktober 2022
Bijgewerkt op: 18 oktober 2022
Geschreven door
100% Waardevermindering

Ank van Heeringen is jurist bij Thuiswinkel.org. In de rubriek 'Uitgesproken' behandelt zij elke editie van Twinkle een nieuwe uitspraak van de geschillencommissie. Deze keer: 100% waardevermindering. 

De consument

Ik heb de door mij ontvangen laarzen in de woonkamer gepast en er een paar stappen op gelopen. Omdat de laarzen te groot waren heb ik ze weer in de doos gedaan en gebruik gemaakt van mijn herroepingsrecht. Ik kreeg echter van de verkoper te horen dat ik mijn geld niet terug krijg omdat de laarzen vies en beschadigd zijn. Daar ben ik het niet mee eens, ik wil mijn aankoop bedrag terug.

De ondernemer

De laarzen zijn volledig in orde bevonden voor de verzending naar de consument. Bij ontvangst, na de herroeping, kwamen we tot de conclusie dat er sprake is van 100 % waardevermindering. De aanwezigheid van zand wijst erop dat ze niet alleen gepast zijn maar ook gebruikt. Het is niet het soort besmeuring dat schoongemaakt kan worden om de laarzen vervolgens alsnog als nieuw te verkopen. Ook zijn er beschadigingen aan de bovenkant van de neus aan beide laarzen. Dit kan niet het geval zijn bij alleen maar passen.

De commissie

Als een consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht dan mag hij de gekochte producten bekijken op de wijze zoals dat ook in een fysieke winkel zou gebeuren. Dat betekent dat de consument een product niet geheel in gebruik mag nemen. Als aan de producten beschadigingen zijn ontstaan, die slechts het gevolg kan zijn van verdergaand gebruik, dan mag de verkoper een waardevermindering in rekening brengen. De verkoper heeft duidelijke foto’s overlegd waardoor de schade aannemelijk is geworden. De klacht is ongegrond. De verkoper is niet gehouden om de verkoopprijs terug te betalen.

Mijn oordeel

Een uitspraak die nieuwe inzichten geeft. De commissie is het eens met de stelling van de verkoper dat de laarzen niet opnieuw als nieuw geleverd kunnen worden. En nu komt het: de commissie gaat mee in een waardevermindering van 100% omdat de verkoper handelt in nieuwe producten en niet in gebruikte producten. De verkoper heeft de keuze gegeven aan de consument om tegen vergoeding van de verzendkosten de laarzen opnieuw naar de consument te versturen echter dat wilde de consument niet. Dus blijft over: 100% waardevermindering!

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De herroepingsfunctie

  Gepubliceerd op 27 maart 2024
  Kennisartikel

  De Richtlijn inzake Financiële Diensten gesloten op afstand (RFD) is op 18 december 2023 in werking getreden. Lidstaten hebben 24 maanden de tijd om de richtlijn in hun nationale wetgeving te implementeren.

  Herroepingsfunctie
 • Het hoe & wat van het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 15 maart 2024
  Kennisartikel

  Onze juristen gaan in op wat het herroepingsrecht nu precies inhoudt.

  Wetgeving 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Het risico van retoursturen

  Gepubliceerd op 4 januari 2024
  Categorie

  Maakt de consument gebruik van het herroepingsrecht? Dan kan het wel eens voorkomen dat een geretourneerd product niet of beschadigd geretourneerd wordt bij de webwinkel.

  6. Risico Retoursturen