Uitgelicht: kennelijke vergissing

Gepubliceerd op: 20 oktober 2014
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Wethamer En Laptop 800X400

In de maand september viel 14% van de klachten in de categorie ‘Overig’. In deze categorie vallen onder andere klachten over kennelijke vergissingen. Bijvoorbeeld de klacht van een consument die een Chanel tas bestelt die wordt aangeboden voor € 7,-. De ondernemer geeft aan dat hij het product niet voor die prijs kan leveren omdat het gaat om een vergissing. De werkelijke prijs is € 700,-, foutje! De consument stelt zich op het standpunt dat er een overeenkomst tot stand is gekomen en dat de ondernemer de tas voor € 7,- moet leveren. Wat nu?

Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten in het aanbod binden de ondernemer niet. Van een kennelijke vergissing is sprake als de consument had kunnen weten of begrijpen dat de prijs veel te laag is voor het artikel dat werd aangeboden. Het moet voor de gemiddelde consument duidelijk zijn geweest dat het hier om een vergissing ging en zelfs als dit niet meteen duidelijk was, dan was het verschil in prijs zo aanzienlijk dat er in ieder geval reden had moeten zijn voor twijfel. De wet bepaalt dat de consument in geval van twijfel omtrent de juistheid van de prijs nader onderzoek moet verrichten. Dit kan hij bijvoorbeeld doen door navraag te doen bij de ondernemer.

Heeft u naar aanleiding van een klacht vragen over dit onderwerp? Wij denken graag met u mee en kunnen met u overleggen over wat een redelijke en passende oplossing is. 

Klachtenoverzicht september 2014

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp