Terugkijken: Webinar Belastingdienst over nieuwe EU btw-regels voor webshops

Gepubliceerd op: 23 april 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Wetgeving Btw 800 X 400

Op 1 juli gaan de nieuwe EU-regels op het gebied van btw voor e-commerce in. Verkoop je als webwinkelier aan buitenlandse particulieren in de Europese Unie? Dan krijg je bij een jaaromzet van meer dan € 10.000,-* aan particulieren in andere EU-landen te maken met deze nieuwe regels. Vanaf 1 juli 2021 bereken je namelijk de btw die geldt in het land van je klant. Om webshops goed te informeren over de gevolgen hiervan, organiseerde de Belastingdienst op 20 april een webinar.

Ruim 2.000 webshopondernemers namen hieraan deel. Wie het moment gemist heeft, kan het webinar hier terugkijken. Tijdens het webinar bracht de Belastingdienst webshopondernemers in anderhalf uur tijd op de hoogte van de nieuwe EU-regels voor btw. Ook kwamen de keuzes ter sprake die je als webshopondernemer hebt om aan de btw-verplichting te voldoen en wat je moet doen om goed voorbereid te zijn. De KVK ging in op hoe webshopondernemers het beste kunnen omgaan met de niet-fiscale zaken rondom de nieuwe btw-regels.

De webshopondernemers hadden met name vragen over de jaaromzetgrens van € 10.000 euro in EU-landen buiten Nederland, dropshipping en de verkoop via platformen”, vertelt John Piepers, specialist e-commerce van de Belastingdienst. “Die vragen hebben we tijdens het webinar zoveel mogelijk direct beantwoord. Driekwart van de deelnemers beoordeelde het webinar met een 8 of hoger. Daarmee voorziet het webinar in een informatiebehoefte. Ik verwacht dan ook dat webshopondernemers die het moment gemist hebben, er baat bij hebben het webinar terug te kijken.

Twee keuzes voor btw-aangifte

Webshops die te maken krijgen met de nieuwe EU-wetgeving, kunnen straks op twee manieren hun btw-aangifte regelen. Zo kunnen zij ervoor kiezen om de btw aan te geven in elk afzonderlijk EU-land waarin zij hebben verkocht. De andere mogelijkheid is dat zij zich aanmelden voor de Unieregeling binnen het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst. John Piepers: "Je doet dan in één melding per kwartaal de btw-aangifte over al je verkopen aan particulieren in andere EU-landen." Webwinkeliers kunnen zich sinds 1 april voor het éénloketsysteem aanmelden op Mijn Belastingdienst. Wie zich vóór 1 juli aanmeldt, kan in oktober de btw-aangifte over het derde kwartaal in één keer doen. 

"Ik raad webwinkels aan om deel te nemen aan de webinar vóórdat zij zich eventueel aanmelden voor het éénloketsysteem", zegt Berry Roks, directeur MKB van de Belastingdienst. “De informatie helpt om de juiste keuze te maken voor jouw specifieke situatie." Al meer dan 800 webwinkeliers hebben zich ingeschreven voor de webinar. Wie dat nog niet heeft gedaan, kan dat hier doen.

Meer weten?

Lees meer over de nieuwe regels op www.belastingdienst.nl/e-commerce en meld je aan voor de webinar van de Belastingdienst op 20 april. Daarnaast kun je natuurlijk bij je eigen boekhouder of accountant terecht voor advies.

* Omdat de EU-wetgeving op 1 juli 2021 ingaat, geldt de omzetdrempel van € 10.000 alleen voor de webshopomzet in de tweede helft van 2021 in andere EU-landen. Vanaf 2022 geldt de omzetdrempel van € 10.000 voor de omzet in het hele jaar.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp