Terugkijken webinar: Voorkom kinderarbeid. Weten hoe?

Gepubliceerd op: 31 maart 2022
Bijgewerkt op: 1 april 2022
Webinar Kinderarbeid

Bestaat het risico dat er kinderarbeid in jouw inkoopketen voorkomt? Welke stappen kunnen ondernemersnemen om hier inzicht in te krijgen? Wat kan je doen om dit te voorkomen? Hoe ziet aankomende wetgeving (Wet zorgplicht kinderarbeid/(Europese) Due Diligence wetgeving) eruit? En waar win je advies in? Dit soort vragen kwamen aan bod tijdens het webinar van 29 maart 2022 ‘Voorkom kinderarbeid. Weten hoe?’. Onder leiding van presentator en journalist Sander de Kramer deelden verschillende bedrijven en experts hun ervaringen.

Gedreven door de gezamenlijke ambitie dat ieder kind het recht moet hebben zich te ontwikkelen, gaven zij de volgende tips:

Ga in gesprek met je leveranciers

Bij veel bedrijven begint de aanpak tegen kinderarbeid met het opnemen van een eis in de code of conduct of leverancierscontracten. Hierin stellen zij duidelijk dat zij niet willen dat hun leveranciers gebruik maken van kinderarbeiders. Maar hoewel dit een mooi begin is, brengt het opleggen van een eenzijdige eis niet de oplossing. Niels van den Beucken (Financieel Directeur bij Arte keukenbladen en projecten & Voorzitter Arte Foundation) beaamt dit. Hij had de ambitie dat het in de gebieden waar zijn product gewonnen wordt, normaal werd dat kinderen naar school gaan. Deze wens deelde hij met zijn leveranciers en samen bekeken zij wat hiervoor nodig was. Ook Marianne van Keep (Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces B.V.) hanteert deze aanpak. Zij adviseert: ‘Open je ogen en ga de supply chain in, zoek partners, zoek bondgenoten.’

Werk samen

Kinderarbeid is een complex probleem dat vele oorzaken kent. Nelleke Jacobs (Specialist Child’s rights and Business bij UNICEF) gaat in op een aantal van deze oorzaken; ‘Je moet aan heel veel knoppen draaien wil je het probleem de wereld uit helpen. En dat kun je niet alleen.’ Haar advies is dan ook om samen te werken. Met leveranciers, met (lokale) overheden en met (lokale) NGO’s. Door bij eigen bedrijfsleveranciers aan de slag te gaan, maar ook door te investeren in de gebieden waarin de leveranciers zich bevinden, wordt kinderarbeid op een duurzame manier aangepakt.

Maak gebruik van geboden subsidies

Ondernemers hebben de mogelijkheid om bij hun aanpak van kinderarbeid steun te krijgen van het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK). Dit fonds helpt bij de risicoanalyse van de keten, en bij de interventies die er nodig zijn als kinderarbeid een risico blijkt. Marjolein Vink (Projectadviseur bij FBK) roept ondernemers die hun keten willen onderzoeken en iets willen doen aan kinderarbeid op, om voor september met haar in gesprek te gaan en een subsidie-projectvoorstel in te dienen.

Bereid je voor op wetgeving

Marhijn Visser (Projectleider IMVO bij VNO-NCW en MKB-Nederland) schetst de 3 wetgevingstrajecten die op dit moment spelen. Zowel op nationaal als internationaal terrein. Hoe deze wetgeving er precies uit gaat zien, kan hij nog niet met zekerheid zeggen. Wel adviseert hij bedrijven zich alvast voor te bereiden. In elk geval door de keten in kaart te brengen, en de zogenaamde Due Diligence stappen van de OESO-richtlijnen te volgen.

Dit webinar is in samenwerking met UNICEF en het Fonds Bestrijding Kinderarbeid georganiseerd. 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Denk mee over circulair textiel nationaal beleidsprogramma

  Gepubliceerd op 17 juni 2024

  Voor circulair textiel publiceert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een concept-beleidsprogramma voor 2025 tot 2030, met de vraag om input te leveren voor bedrijven.

  Duurzaamheid
 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)