Symbolen op verpakkingen, wat betekenen ze?

Gepubliceerd op: 20 november 2023
Bijgewerkt op: 20 november 2023
Verantwoord

De producent en de consument krijgt tegenwoordig zo veel logo’s en symbolen op verpakkingen te zien, dat het moeilijk is in te schatten welke nou écht waarde heeft. Hieronder een kleine selectie.

Er zijn veel symbolen op verpakkingen die iets zeggen over de mate waarin een product kan worden gerecycled, het milieu belast of juist uit gerecycled materiaal is gemaakt. Onderstaande symbolen helpen je om de symbolen te herkennen en de betekenis te begrijpen. Naast recyclen is het ook belangrijk om producten te kopen die gemaakt zijn uit gerecycled materiaal. Zo wordt de recyclingkringloop gestimuleerd en neemt de vraag naar gerecycled materiaal toe.

Kringloopsymbool

Het kringloopsymbool geeft aan of een product kan worden gerecycled.

Kringloopsymbool met percentage

Het kringloopsymbool met percentage geeft aan welk deel van een product is gemaakt van gerecycled materiaal.

papier karton kringloopPapier & karton

Deze verpakkingen kunnen samen met oud papier gerecycled worden. Het symbool wil echter niet zeggen dat de verpakking van het product gemaakt is van gerecycled papier of karton.

glasbak logoGlasbaklogo

Het glasbaklogo staat op eenmalige glazen verpakkingen. Het betekent dat de verpakking in de glasbak hoort en wordt gerecycled.

Symbool kunststof recyclingSymbool kunststof recycling

De kunststoffenindustrie heeft een coderingssysteem dat recyclers helpt bij het sorteren van kunststofproducten. Het nummer verwijst naar het soort kunststof waaruit de verpakking is gemaakt.

Symbool metalen verpakkingen
Met magneten kunnen deze verpakkingen uit de afvalstroom wordt gehaald en gerecycled.

Symbool blik recyclingSymbool blik recycling

Het nieuwe symbool voor blik recycling. Het symbool geeft aan dat aluminium en staal bij recycling hun unieke materiaaleigenschappen behouden. Het is daarom een ‘permanent’ materiaal.

Symbool AluminiumSymbool Aluminium

Het symbool voor aluminium staat op verpakkingen van aluminium. Deze verpakkingen worden met behulp van een wisselstroomafscheider uit de afvalstroom gehaald en gerecycled.

Europees ecolabel Het Europees ecolabel
Dit label wordt gebruikt voor producten die het milieu gedurende hun volledige levenscyclus minder schade berokkenen en  wordt in alle landen van de Europese Unie met dezelfde betekenis gebruikt.

milieukeurDe Milieukeur

De Milieukeur is het officiële Nederlandse milieukeurmerk. Schrijf- en kopieerpapier van Nederlandse producenten kunnen het Nederlandse Milieukeur krijgen als ze voldoen aan bepaalde eisen.

symbool-drankenkartonsSymbool drankenkartons

Op drankenkartons staat soms het symbool met de opgestoken duim om de consument bewust te maken om lege drankenkartons plat te maken zodat het makkelijker te recyclen is.

Symbool kiemplantlogo / composteerbaarSymbool kiemplantlogo / composteerbaar

Producten die het kiemplantlogo mogen voeren kunnen zonder negatieve gevolgen voor de compostering en de compostkwaliteit worden afgevoerd via het GFT. Dit logo is ontwikkeld door de Belangenvereniging Composteerbare Producten Nederland (BCPN).

Symbool Groene PuntSymbool Groene Punt

De producent van de verpakking draagt bij aan de kosten van het afvalscheiding- en recyclingsysteem ‘Groene Punt’. Het betekent niet dat de verpakking is gerecycled, of dat de verpakking wordt gerecycled.

Symbool tegen zwerfafvalSymbool tegen zwerfafval
Het vuilnisbakje met de wijzende hand of figuurtje staat op verpakkingen waarvan de kans groter is dat ze op straat terecht komen, zoals bijvoorbeeld drankenblikjes. Het symbool betekent dat de lege verpakking in de vuilnisbak hoort.

Symbool "Niet in afvalbak"Symbool “Niet in afvalbak”

Dit symbool waarschuwt om bepaald afval niet in de afvalbak te gooien. Dit geldt bijvoorbeeld voor batterijen, spaarlampen, verfresten en medicijnen. Dit afval valt onder het klein chemisch afval. Als de productiedatum er niet op staat of niet bekend is, dan zou er een zwarte horizontale balk onder dit logo moeten staan. De zwarte balk is dus niet nodig indien men de datum van productie van het product vermeldt.


Bron: Bedrukte-Doosjes.nl

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp