Rondetafelgesprek over Duurzaamheidscommunicatie
Bijgewerkt op: 28 november 2024
Hoe krijgen verduurzamingsinspanningen de aandacht die ze verdienen? Wanneer is duurzaamheidscommunicatie verhelderend en wanneer is het verwarrend of zelfs misleidend voor consumenten? Dit zijn vragen die spelen bij zowel de Autoriteit Consument en Markt (ACM) als bij veel van onze leden. Soms is het duidelijk, toch roept het ook nog veel vragen op. En om antwoord te krijgen op deze vragen, faciliteert Thuiswinkel.org het gesprek tussen de ACM die handhaaft en de webshops die in de praktijk uitvoeren.
Een rondetafelgesprek
Om te ontdekken hoe de theorie en praktijk bij elkaar aansluiten, heeft Thuiswinkel.org in samenwerking met de ACM een eerste rondetafelgesprek georganiseerd over duurzaamheidscommunicatie. Het gezamenlijk doel staat hier centraal: consumenten helpen bij verduurzaming van hun koopgedrag, op een eerlijke en begrijpelijke manier. Want uiteindelijk is de juiste kennis het startpunt om overwogen keuzes te kunnen maken.
Een vertrouwelijk gesprek
Het kan een spannende stap zijn om met handhaving aan tafel te zitten, vooral wanneer je niet goed weet of je de richtlijnen correct hebt geïnterpreteerd en in praktijk hebt gebracht. Tegelijk is dat júíst de reden om elkaar op te zoeken. Doordat het gesprek een vertrouwelijk karakter had, onder de zogeheten Chatham House Rules, zullen de uitspraken binnen de vier muren blijven. Wel delen we graag de drie onderwerpen die ter sprake zijn gekomen:
1. Communicatie rondom duurzaamheidsambities
In hoeverre kan je communiceren over plannen en ambities die je hebt, maar nog niet concreet kan maken? De weg naar een ambitie of doel is niet altijd uitgekristalliseerd op het moment dat je dat doel stelt. Vooral in de wereld van duurzaamheid waar met vallen en opstaan oplossingen worden ontdekt.
Probeer in elk geval zo concreet mogelijk te zijn over de plannen die je hebt en wees realistisch. Nul CO2-uitstoot in 2030 voldoet in ieder geval niet aan dat advies.
Figuur 1: E-learning duurzaamheidsclaims
2. Uitlichten van producten met duurzaamheidsaspecten
In hoeverre kunnen we consumenten op weg helpen om de eerste schifting te maken tussen producten met duurzaamheidsaspecten en producten zonder enige specificatie? Dit is een vraag waar veel e-commerce ondernemingen mee worstelen en uitvoerig werd besproken. Die eerste stap is namelijk cruciaal om consumenten te kunnen sturen naar het productaanbod van je website dat duurzaamheidskenmerken heeft om vervolgens diepgaandere informatie te verstrekken.
Onze conclusie is dat het belangrijk is om neutrale termen te gebruiken. Wees neutraal met de termen die je gebruikt, dus vermijd woorden die associëren met ‘dit is beter’. Zo is ‘productkenmerk’ neutraal, in tegenstelling tot ‘productvoordeel’. Als je gebruik wilt maken van een filter, dan is ons advies om term te gebruiken als ‘producten met duurzaamheidskenmerk’ of ‘duurzaamheidsaspecten’.
3. Toegankelijke toelichting van productkenmerken
Duurzaamheidskenmerken van een product zijn veelal complex en veelzijdig. Volledige life-cycle-analyses zijn vaak onderliggend aan de uiteindelijke uitkomst. Het is een uitdaging voor webshops om dit soort gedetailleerde gegevens op een toegankelijke, begrijpelijke én behapbare manier te vertalen richting een consument.
In zulke gevallen, zorg er in ieder geval voor dat de informatie die je geeft, correct is. Stel dat een frisdrankfles recyclebaar is, met uitzondering van de dop, claim dan niet dat de fles 100% recyclebaar is.
Hoe nu verder?
We hebben veel van elkaar geleerd en het is goed om de theorie aan de praktijk te blijven toetsen. We zijn voornemens om dit soort interpretatie en terugkoppeling in de toekomst voort te zetten.
Wil je nu al je kennis over duurzaamheidsclaims verdiepen? Ga aan de slag met onze e-learning over duurzaamheidsclaims
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.
-
Thuiswinkel Talk: ShoppingTomorrow expertgroep Circulair Shoppen in 2030 - bol.
Gepubliceerd op 4 december 2024PodcastLuister nu en ontdek hoe bol.com circulariteit omarmt!
-
Bringly lanceert nieuwe Shipping Intelligence Engine voor efficiëntere en duurzamere e-commercelogistiek
Gepubliceerd op 21 november 2024Onze business partner Bringly vertelt over de lancering van hun nieuwe Shipping Intelligence Engine.