Nieuwe Europese btw-regels voor webwinkels

Gepubliceerd op: 12 maart 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Wetgeving VAT 800 X 400

Dit jaar veranderen de EU-regels op het gebied van btw bij online verkopen naar het buitenland. Vanaf 1 juli 2021 moeten webwinkeliers met een jaaromzet van ten minste € 10.000,- aan particulieren in andere EU-landen de btw van het land van de klant berekenen. De Belastingdienst roept webshopondernemers op zich voor te bereiden op de nieuwe EU-regels en helpt hen daarbij via een gratis webinar.

“De nieuwe EU-wetgeving geldt voor ondernemers die vanuit Nederland producten verkopen en leveren aan particulieren en/of zakelijke klanten die geen btw-nummer hebben in andere landen van de Europese Unie”, vertelt Martijn Hos van Thuiswinkel.org. “Het is daarom belangrijk dat deze webwinkeliers hier rekening mee houden in hun prijsstelling. Er geldt overigens een uitzondering voor ondernemers die minder dan € 10.000,- omzetten in andere EU-landen; zij kunnen de Nederlandse btw in rekening blijven brengen.”

Webshopeigenaren die te maken krijgen met de nieuwe EU-wetgeving, kunnen op twee manieren hun buitenlandse btw-aangifte regelen: ze kunnen ervoor kiezen de btw per afzonderlijke EU-lidstaat aan te geven waarin zij hebben verkocht of ze melden zich aan voor de zogenoemde Unieregeling en daarmee voor het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst. Wie zich tussen 1 april en 30 juni hiervoor aanmeldt, kan over de maanden juli tot en met september (het derde kwartaal) één btw-melding doen. Deze melding doen zij via de Nederlandse Belastingdienst voor de btw over alle verkopen aan particulieren in andere EU-landen. De Belastingdienst stuurt deze melding en betaling vervolgens door naar de Belastingdiensten van de andere EU-landen.

Webinar Belastingdienst

De Belastingdienst laat weten dat veel webwinkeliers nog niet bekend zijn met de nieuwe EU-regels en wat de veranderingen voor hen betekenen. Daarom organiseren zij op dinsdag 20 april van 19.00 uur tot 20.30 uur een webinar voor Nederlandse webshopondernemers met particuliere EU-klanten, zodat zij zich goed kunnen voorbereiden op de nieuwe EU-wetgeving. Tijdens het webinar gaat de Belastingdienst in op de nieuwe wetgeving btw e-commerce, de keuzes die ondernemers moeten maken en andere zaken om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld hoe zij willen omgaan met de productprijs als het btw-tarief in EU-landen verschilt. Ook het gebruik van de Unieregeling en de nieuwe invoerregeling voor pakketten van buiten de Europese Unie komen aan bod. Schrijf je hier in voor de gratis webinar.

Meer veranderingen in btw-regels

De bovengenoemde verandering is overigens niet de enige wijziging die van invloed is op webshops. Zo vervalt vanaf 1 juli de btw-vrijstelling voor pakketjes met een waarde van maximaal € 22,- die worden ingevoerd vanuit landen buiten de Europese Unie. Hiermee komt een belangrijke wens van Nederlandse webwinkels uit. Al jaren is de ervaren concurrentieachterstand met vooral exporteurs vanuit China hun een doorn in het oog. Met Ecommerce Europe maakte Thuiswinkel.org zich sterk voor de afschaffing van de Europese zogenaamde Low Value Consignment Relief die aan deze praktijk ten grondslag lag. Daarnaast worden platformen vaker verantwoordelijk voor de aangifte en betaling van btw, wat weer in een trend past van steeds meer taken en verantwoordelijkheden die op platformen komen te rusten gezien hun centrale positie in het e-commercelandschap.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp