Negentien bepalende trends in e-commerce en digital marketing

Gepubliceerd op: 13 januari 2022
Bijgewerkt op: 13 januari 2022
Geschreven door
Trendrapport Valentic 800 X 400 (1)

Wat staat ons in 2022 te wachten in e-commerce en digital marketing? Dit trendrapport laat je in negentien trends zien hoe e-commerce en digital marketing veranderen.

Het afgelopen jaar was één van de meest bijzondere in de historie van e-commerce. Zo zagen we krapte op de arbeidsmarkt, de opkomst van de metaverse, meer upcoming nieuwe e-commerce platformen en een flinke groei van marketplaces. Wie nog niet online was, ging in rap tempo online en bestaande online spelers breidden hun online activiteiten nog verder uit. Denk bijvoorbeeld aan de stap naar D2C.

De nieuwe drukte in e-commerce heeft voor meer concurrentie in online advertising gezorgd. Waardoor de kosten per klik (CPC) stijgen, rendabiliteit onder druk staat en de advertentiestrategie aangescherpt moet worden. Maar ook dat marketplaces de rol van zoekmachine overnemen en steeds vaker adverteren in Google, vraagt in 2022 om actie.

Ondertussen zorgt Google zelf door voortdurende aanpassing van zijn SEO-regels voor onvoorspelbaarheid en verandert het speelveld voor SEA-specialisten door vergaande automatisering. Hun taak wordt om het algoritme zo goed mogelijk voor zich te laten werken. Plus: doordat cookies over enkele jaren zullen verdwijnen, groeit de urgentie om first party data nu al op te opbouwen, met een CDP of DMP.

Want wie een robuuste datastrategie heeft, zal het beste kunnen profiteren van de next steps in data science, zoals hyperpersonalisatie en AI-as-a-service. En is het beste gepositioneerd voor échte marketing automation, want ook hier geldt: de data is vaak wel voor handen, maar wordt nog niet centraal beschikbaar gesteld.

En hoe zorg je ervoor dat je technisch voldoende wendbaar blijft om al deze ontwikkelingen bij te benen? Kies je voor een out of the box-oplossing of stel je vanuit een MACH-benadering zelf samen wat je nodig hebt? Welke doelen je hebt en hoe volwassen de organisatie is, blijft hierbij leidend.

Het mag duidelijk zijn dat er ook in 2022 weer veel verandert. En dat terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt en de consument duurzamer shoppen steeds belangijker vindt. Waar de afgelopen jaren veel werd gesproken over duurzaamheidsstrategie, -plannen en -pilots, is nu de praktijk aan de beurt.

Expertvisies

In dit rapport worden bovenstaande trends toegelicht. De trends zijn tot stand gekomen met behulp van 13 experts op het gebied van strategie, conversie, online advertising, marketplaces, platforming en nog veel meer. Samen zorgen zij ervoor dat je helemaal up to date bent voor 2022.

Lees hier het trendrapport 2022 

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze business partner

ValAntic (ISM eCompany)

Jurjen Jongejan
Jurjen Jongejan

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp