Neem de consument mee naar een duurzame keuze

Gepubliceerd op: 5 december 2019
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Bospad 800 X 400

Steeds meer webwinkels werken aan duurzaamheid. Ook de consument wordt in toenemende mate betrokken. Onderzoek laat zien dat meer dan 50% van de consumenten hun aankoopbeslissing laten beïnvloeden door de milieu-impact van een bepaald product of service. Verschillende webwinkels bieden de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van de aankoop te compenseren. De vraag is echter of het afkopen van CO2 een juiste stap is om mee te beginnen. Door alleen CO2 af te kopen, zullen we het klimaatprobleem niet oplossen. Belangrijker is om te reduceren en hierbij de consument te betrekken.

Een goede methode om uitstoot zoveel mogelijk te beperken is te werken volgens drie stappen: Kwantificeren, reduceren en daarna pas compenseren.

1. Kwantiferen

Weet wat je doet. Door te kwantificeren hoeveel CO2 je uitstoot, weet je precies voor welk deel van de CO2-uitstoot je verantwoordelijk bent en wat je kunt beïnvloeden. Daarnaast geeft dit een mooie basis waarop je een reductiedoelstelling kan formuleren. Vaak is er best wel wat onderzoek nodig om hier een goed beeld van te krijgen, maar er bestaan steeds meer goede oplossingen die gemakkelijk te integreren zijn.

2. Reduceren

Zodra je weet hoeveel je uitstoot, kun je een betere inschatting maken van wat je kunt reduceren. Soms weet je zelfs welke gedeeltes van je operatie verantwoordelijk is voor welke CO2. Dus welke activiteit heeft de hoogste impact? Daar ga je het eerst naar kijken. Mogelijk is er nog laaghangend fruit, waarmee je met weinig moeite al snel resultaat behaalt. Daarnaast is het interessant om te bekijken welke doelstellingen haalbaar zijn en wat het effect is van innovaties en investeringen.

Reduceren doe je niet in één project, dit is een proces van jaren, waarin je steeds weer nieuwe kennis en innovaties inzet die bijdragen aan een reductie van CO2-impact. Bij het reduceren kun je ook de consument betrekken, bijvoorbeeld door te laten zien welke afleveroptie de minste uitstoot oplevert of door de consument te stimuleren thuis te zijn als het pakket wordt geleverd.

3. Compenseren

De laatste stap is compenseren. Uitstoot die je niet kunt vermijden, kun je compenseren om volledig klimaatneutraal te zijn. In ruil voor de CO2-uitstoot die jij hebt, wordt ergens anders minder CO2 uitgestoten of CO2 uit de lucht gehaald. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe bomen te planten of projecten voor duurzame energie te ondersteunen. Het is mooi als de consument hierbij betrokken wordt, maar nog mooier wanneer de consument al direct keuzes maakt die minder CO2-uitstoot tot gevolg hebben.

Klimaatneutraal verzenden is belangrijk, maar zorg er dan wel voor dat je er ondertussen alles aan doet om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te reduceren. Met alleen compensatie lossen we het klimaatprobleem niet op…

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Denk mee over circulair textiel nationaal beleidsprogramma

  Gepubliceerd op 17 juni 2024

  Voor circulair textiel publiceert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een concept-beleidsprogramma voor 2025 tot 2030, met de vraag om input te leveren voor bedrijven.

  Duurzaamheid
 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)