Moet achteraf betalen altijd mogelijk zijn?

Payments Laptop Met Daarnaast Hand Met Pas 800X400

Consumenten hebben in Nederland het wettelijke recht om een bestelling in een webwinkel pas na levering te betalen. Geldt dat altijd en voor iedereen? Nou nee, niet altijd.

Gepubliceerd op: 2 december 2015
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door

Digitale producten, zoals e-books of films, hoeven niet achteraf betaald te kunnen worden. Dit wettelijke recht heeft namelijk uitsluitend betrekking op consumenten die online een fysiek product kopen.

Aanbetaling

Het recht is ook iets genuanceerder dan ik in de eerste zin schreef. Niet het gehele bedrag moet achteraf betaald kunnen worden. De wet stelt dat de consument de mogelijkheid moet hebben om minimaal de helft van het aankoopbedrag na levering te voldoen. Hierdoor is er voor webwinkels ruimte om te werken met een aanbetaling.

Klachten

Regelmatig klagen webwinkels over deze regel. Het risico bestaat dat consumenten niet betalen en de winkelier achter zijn geld aan moet. Daarnaast is deze regel uniek in Europa en dat zou een concurrentienadeel voor de Nederlandse webwinkels opleveren. Andere Europese webwinkels lopen namelijk geen risico op wanbetaling.

Individuele afspraak

Zoals gezegd geldt deze regel echter niet altijd. Een webwinkel kan met de consument een individuele afspraak maken waarbij de consument instemt met het feit dat hij niet achteraf betaalt. Een dergelijke afspraak mag niet verstopt worden in algemene voorwaarden en het alleen aanbieden van iDeal is ook geen sluitende oplossing. Hoewel de consument daarmee instemt op het moment dat hij met iDeal betaalt, heeft hij in dat geval geen mogelijkheid om te kiezen voor een methode waarbij hij achteraf kan betalen.  

Als alternatief kunnen er verschillende betaalmethoden aangeboden worden waarbij de consument zelf de keuze heeft tussen vooraf of (deels) achteraf betalen.

Kosten

Het is overigens toegestaan om kosten te berekenen voor methoden waarmee de consument achteraf kan betalen. Let wel, deze kosten mogen uitsluitend de werkelijke kosten zijn die de winkelier moet maken om deze methode aan te bieden. Ze mogen niet dusdanig hoog zijn dat de kosten de consument praktisch dwingen om vooruit te betalen.

Campagne

Recent is er een campagne gestart die consumenten bewust moet maken van hun rechten bij het online shoppen. Want hoewel sommige winkeliers dit als een last ervaren, biedt een methode om achteraf te betalen de consument meer zekerheid tegen malafide verkopers. Vertrouwt de consument de verkoper niet? Dan kan hij achteraf betalen. 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Hoge boetes van ACM dreigen voor gebruik van nepkortingen

  Gepubliceerd op 21 februari 2024
  Categorie

  In deze blog bespreekt Maverick Advocaten de belangrijkste aandachtspunten voor webshops omtrent nepkortingen.

  Nepkortingen 800 X 400
  Business Partner
 • De Digital Service Acts gaan in

  Gepubliceerd op 15 februari 2024

  Vanaf 17 februari 2024 geldt de DSA voor alle digitale diensten en platforms die hun diensten aanbieden in de EU. Zoals onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders en internetproviders.

  Wetgeving 800 X 400
 • Oproep voor heldere duurzaamheidswetgeving

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  Een oproep voor meer duidelijkheid over de uitvoering van duurzaamheidswetgeving richting formerend kabinet

  Duurzaamheid Wereldbol 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Wat komt er voor wetgeving aan op duurzaamheidsvlak?

  Gepubliceerd op 24 januari 2024
  Categorie

  Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Wouter van der Laan, Adviseur Public Affairs Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, over de wetgeving die er op duurzaamheidsvlak aankomt.

  Wouter 800 X 400 (1)