Het is weer warm, dus let op regelgeving: verkoop je splitairco met installateur

Gepubliceerd op: 14 juni 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Split Airco 800 X 400

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is weer begonnen met het controleren of splitairco’s door een gecertificeerd bedrijf worden geïnstalleerd. De Europese Unie heeft de F-gassenverordening (EU Verordening 517/2014) aangenomen om de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen sneller te verminderen. Deze F-gassen zijn onderdeel van splitairco’s, oftewel airconditioningsystemen die bestaan uit een binnendeel (bijvoorbeeld in huis, in een winkel of in een restaurant) en een buitendeel (bijvoorbeeld op het dak, tegen een buitenmuur of op de grond). Dit soort airconditioning wordt gevuld met koudemiddelinhoud, wat F-gassen bevat. De F-gassenverordening heeft de nodige impact op de (online) leveranciers van splitairco’s. Thuiswinkel.org zet deze gevolgen voor je uiteen.

Onder de F-gassenverordening mogen leveranciers van met gefluoreerde broeikasgassen gevulde apparatuur die niet hermetisch kan worden afgesloten, deze uitsluitend aan consumenten verkopen als zij de installatie erbij verkopen. Dit moet worden verricht door een F-gassen-gecertificeerde onderneming.

Wat kun je doen?

Via de branchevereniging voor leveranciers en installateurs in de airco- en koeltechniek NVKL kun je erkende installateurs vinden. Ook Techniek Nederland heeft een lijst met erkende installateurs, hierbij kun je bij specialisme op ‘koeling’ klikken. De ILT heeft een  openbaar register van gecertificeerde installatiebedrijven en wijst op specifieke informatie op de website van Infomil. Retailers die ook producent zijn (dit is ook het geval wanneer je producten zelf uit het buitenland importeert en op je Nederlandse platform verkoopt) moeten geregistreerd zijn als quotahouder. Rijkswaterstaat heeft hier een register voor.
Het is van belang dat je zeker weet dat een splitairco op de juiste manier is geïnstalleerd. Overweeg daarom je de airco niet direct meer aan de klant te leveren, maar hem bijvoorbeeld direct te laten meenemen door de (erkende) installateur. Met de verkoop van airco’s inclusief de installatie gaat de prijs omhoog. Niet alle handelingen van de installatie moeten gedaan worden door de installateur. Het is mogelijk om af te spreken met je installateur dat de consument een deel zelf uitvoert.

Onvoldoende naleving

De ILT ziet toe op de naleving van de F-gassenverordening. Bij eerdere controles in 2020 bleek dat 91% van de verkooppunten niet van tevoren had gecontroleerd of de splitairco door een erkende installateur werd geplaatst. Deze bedrijven werden gewaarschuwd en geïnformeerd over de regelgeving en het meldpunt van de ILT, omdat er vaak geconstateerd wordt dat zowel verkopers als consumenten hier niet van afweten. Overtreding van de F-gassenverordening is strafbaar. Voor (online) verkopende partijen is het daarom zaak om zo snel mogelijk te voldoen aan de regels uit de F-gassenverordening.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp