Hoe ziet circulariteit eruit binnen e-commerce?

Gepubliceerd op: 13 oktober 2020
Bijgewerkt op: 11 oktober 2021
Duurzaamheid Laptop Met Recycle Symbool 800X400

Vandaag begint de Nationale Recycleweek, een week waarin Nederland in het teken staat van het recyclen van oude apparaten en lampen. 2020 was een recordjaar voor de inzameling van elektronisch afval in Nederland. In totaal werd er 125,5 miljoen kilo e-waste door Stichting OPEN ingezameld, een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Bij Thuiswinkel.org stimuleren we recycling, maar kijken we ook verder. Zo zijn veel van onze leden actief in het hergebruik van producten of het verkopen van refurbished producten. Deze vormen van circulariteit zijn meer en meer zichtbaar.

De online retailsector wordt meer en meer circulair en met name in de wereld van elektronica zijn er stappen te maken. In een circulaire economie bestaat er namelijk geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. De komende jaren zal de wet- en regelgeving vanuit Europa grote impact hebben op de wijze waarop elektronica verkocht wordt. De eerste webwinkels nemen al stappen, waardoor de circulaire economie steeds dichterbij komt. We geven je een aantal voorbeelden:

 • Reduce – Bosch

  Een bekend voorbeeld is het huren van elektronica in plaats van het te kopen. Hiermee doen we aan consuminderen, wat in het Engels ook wel reduce wordt genoemd. Zo biedt Bosch met BlueMovement een abonnement service voor huishoudelijke apparatuur. Klanten van BlueMovement kunnen kiezen of ze een abonnement nemen op een nieuw of refurbished apparaat. Op deze manier worden producten slimmer gebruikt via een deeleconomie en blijft de producent verantwoordelijk voor het product.

 • Re-use – Coolblue

  Met Tweedekans-producten biedt Coolblue haar klanten de mogelijkheid om producten te kopen die door consumenten zijn teruggestuurd of omgeruild en die niet als nieuw verkocht kunnen worden. Dit is een eerste stap naar hergebruik, oftewel re-use.

 • Reparatie – ReplaceDirect & Fixje

  ReplaceDirect stimuleert het vernieuwen van producten, oftewel de reparatie ervan. Ze bieden onderdelen aan waardoor je eenvoudig apparaten kunt repareren. Zo verleng je de levensduur van een product en zorg je dat er minder elektronisch afval ontstaat. Fixje geeft consument proactief bij de aankoop van producten informatie over hoe ze een product zelf kunnen repareren voor het geval het kapot gaat en biedt veel refurbished apparatuur aan. 

 • Refurbish - fietsaccu-revisie

Fietsaccu-revisie.nl is gespecialiseerd in het reviseren en upgraden van versleten e-bike accu's. De versleten energiecellen van de fietsaccu worden vervangen waardoor de oorspronkelijke capaciteit weer bereikt of zelfs overtroffen wordt. De originele behuizing en doorgaans ook de elektronica van de batterij worden hergebruikt, waardoor het milieu minder belast wordt dan bij het kopen van een nieuwe accu.

 • Recycling – Expert

  Alle webwinkels moeten consumenten de mogelijkheid geven om ‘oude’ elektrische en elektronische apparaten in te leveren op het moment dat zij een nieuw elektrisch of elektronisch apparaat ontvangen, vanwege de WEEE-regeling. Zo ook Expert, dat in elke winkel een speciaal inzamelmeubel heeft staan voor kleine elektrische apparaten, lege batterijen en kapotte verlichting. Voor het bezorgen van een wasmachine, droger of koelkast neemt Expert contact op met de consument, waarbij aangegeven kan worden dat het oude apparaat mee retour kan. Naast het grote oude apparaat kunnen ook afgedankte kleine elektrische apparaten worden meegeven. Op deze manier wordt het recyclen van elektronische apparaten mogelijk gemaakt en kunnen de grondstoffen beter worden benut. Bekijk meer van deze voorbeelden en uitleg rondom circulariteit in onze animatievideo:

 Please to watch this video.

Deze voorbeelden zijn allemaal onderdeel van de R-principes die samenkomen in de R-ladder (oorspronkelijk bedacht door de Ellen MacArthur Foundation) en danken hun naam aan het gegeven dat ze elk met een R beginnen, zoals Re-use, Repair en Recycle. Steeds vaker worden de R-principes ingezet binnen de retailbranche. In de toekomst zullen nieuwe businesscases ontstaan waarin de R-principes worden toegepast. In onderstaand schema staat een overzicht van de 10 R’en. Hoe hoger je in de ladder zit, hoe beter het is voor het milieu.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Denk mee over circulair textiel nationaal beleidsprogramma

  Gepubliceerd op 17 juni 2024

  Voor circulair textiel publiceert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een concept-beleidsprogramma voor 2025 tot 2030, met de vraag om input te leveren voor bedrijven.

  Duurzaamheid
 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)