Hoe werken zoekmachines?

Gepubliceerd op: 17 juni 2020
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Zoekmachine 800 X 400

Iedereen wil zo hoog mogelijk in Google staan. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Om invloed uit te kunnen oefenen op zoekmachines, is het zinvol om eerst te begrijpen hoe het proces van de zoekmachine Google werkt.

De zoekmachine van Google werkt simpel gezegd aan de hand van drie stappen: crawlen, indexeren en rangschikken.

Crawlen

Crawlen houdt in dat Google een virtuele robot alle pagina’s op het web laat doorzoeken. Deze ‘spin’ bepaalt of er nieuwe en relevante informatie voor specifieke zoekopdrachten op staat. Via sitemaps en hyperlinks leert Google hoe een webshop en de pagina’s hierop in elkaar steken. Voor jouw webwinkel is het dus van belang dat alle relevante pagina’s via links voor Google toegankelijk zijn en dat je een XML-sitemap bij Google indient.

Indexeren

Vervolgens probeert Google al deze webpagina’s op te slaan in haar database. Dit deel van het proces wordt indexeren genoemd. Google probeert in deze stap jouw webshop te begrijpen. Als dat is gelukt, dan slaat Google de informatie op in de index, oftewel het archief van Google. Deze index gebruikt Google om de juiste resultaten weer te geven als iemand een zoekopdracht ingeeft in de zoekmachine.

Rangschikken

Dit is de laatste stap in het proces van de zoekmachine van Google. Voert iemand een zoekopdracht in, dan genereert de zoekmachine een rangschikking in de zoekresultaten. Voor het rangschikken gebruikt Google verschillende algoritmen om te bepalen welke geïndexeerde zoekresultaten het beste aansluiten bij de desbetreffende zoekopdrachten.

Wat betekent dit voor jouw webshop?

Bij zoekmachineoptimalisatie denken marketeers meestal eerst aan het creëren van nieuwe content en linkbuilding. De primaire stap is echter het op orde hebben van de techniek van je webshop. Want als de zoekmachine jouw webpagina’s niet goed kan crawlen, dan ranken deze nooit hoog  in de zoekresultaten. Optimaliseer daarom altijd eerst de techniek achter de SEO van je webshop en focus je daarna op de rest.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)
 • Oproep: Denk mee over de herziening van de Code E-mail

  Gepubliceerd op 2 mei 2024
  Categorie

  De Code E-mail, die ooit een basis legde voor de regulering van e-mailmarketing, is aan herziening toe vanwege veranderingen in de markt.

  Notificatie 800 X 400
 • E-learning: Duurzaamheidsstrategie

  Gepubliceerd op 9 april 2024
  Video

  Deze e-learning voorziet je van praktische inzichten en concrete stappen om een effectieve duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen en te implementeren die uniek is voor jouw webshop.

  Duurzaamheidsstrategie 800 X 400
  e-Academy
 • Dit is waarom customer loyalty zo belangrijk is

  Gepubliceerd op 4 april 2024
  Kennisartikel

  Loyale klanten zijn waardevolle klanten. Ze keren vaker terug naar je webshop, besteden meer en kosten minder dan nieuwe klanten. Daarnaast bevelen ze je webshop vaker aan en delen ze meer data. Alleen, hoe maak je van je klanten loyale klanten? 

  Customerloyalty2