Het herroepringsrecht, hoe zit het ook alweer?

Gepubliceerd op: 21 september 2022
Bijgewerkt op: 22 september 2022
Geschreven door
Herroepingsrecht 800 X 400

Een consument die online iets bestelt, kan zich niet op eenzelfde manier laten informeren en kan hierdoor de producten niet zo beoordelen als in een fysieke winkel. Daarom heeft de consument een recht van ontbinding (herroepingsrecht) van 14 dagen. In dit artikel nemen we je mee over hoe het herroepingsrecht nu precies in elkaar zit.

Over het herroepingsrecht

Het herroepingsrecht geeft de consument het recht om een aankoop op afstand, binnen een termijn van 14 dagen, redenvrij te mogen ontbinden. Het termijn van 14 dagen begint te lopen, de dag nadat de consument het product in ontvangst heeft genomen. Het kan voorkomen dat dit ook door een fysieke winkel wordt aangeboden, in dat geval is er sprake van een stukje service. Fysieke winkels zijn namelijk niet wettelijk verplicht om producten weer terug in ontvangst te nemen, dit geldt alleen voor online aankopen.

Hoe kan een consument gebruik maken van het herroepingsrecht?

Als een consument gebruik wil maken van het herroepingsrecht, dan is het belangrijk dat er naar de verkoper duidelijk toe wordt gecommuniceerd. Zodra een retourzending binnen de termijn van 14 dagen wordt gemeld aan de verkoper, dan heeft de consument nog 14 dagen om het product terug te sturen. In totaal kan het product dus 28 dagen onbruikbaar zijn voor de webshop. In deze periode mag de klant niet volledig gebruik maken van het product. De handelingen die een consument in een fysieke winkel met het product verricht, zijn de uitgangspunten van het herroepingsrecht. Zodra de consument verder gaat in gebruik is er kans op een waardevermindering. Wanneer er een waardevermindering is opgetreden en het product alsnog geretourneerd wordt, dan mag je als webshop het retour niet weigeren. Maar je mag als webshop wel een waardevermindering op het aankoopbedrag toepassen.

Misbruik van het herroepingsrecht tegengaan

Een vies paar schoenen retourneren? Voor een webwinkel natuurlijk niet ideaal en hiervoor mogen kosten voor in rekening worden gebracht. Voor een webshop blijft het soms lastig om aan te tonen dat de consument het product daadwerkelijk heeft gebruikt. Het initiatief retourvignet, mede mogelijk gemaakt door Thuiswinkel.org, moet hier een oplossing tegen bieden. Met het retourvignet hebben verschillende webwinkels speciaal ontwikkelde stickers of labels aan het product bevestigd, waardoor het kopen-dragen/gebruiken-terugsturen niet meer mogelijk is. Op deze manier moet het aantal retourzendingen worden teruggedrongen. Een mooi initiatief om misbruik van het herroepingsrecht tegen te gaan waarover je alles leest in onze kennisbank

Een lastige wetgeving

Het herroepingsrecht blijft voor veel webwinkels een lastige wetgeving en roept meerdere vragen op. Onze jurist Vincent Romviel ging een tijdje geleden in op vragen van onze leden. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over het herroepingsrecht? 

BEKIJK DAN DE VIDEO >

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De herroepingsfunctie

  Gepubliceerd op 27 maart 2024
  Kennisartikel

  De Richtlijn inzake Financiële Diensten gesloten op afstand (RFD) is op 18 december 2023 in werking getreden. Lidstaten hebben 24 maanden de tijd om de richtlijn in hun nationale wetgeving te implementeren.

  Herroepingsfunctie
 • Het hoe & wat van het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 15 maart 2024
  Kennisartikel

  Onze juristen gaan in op wat het herroepingsrecht nu precies inhoudt.

  Wetgeving 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Het risico van retoursturen

  Gepubliceerd op 4 januari 2024
  Categorie

  Maakt de consument gebruik van het herroepingsrecht? Dan kan het wel eens voorkomen dat een geretourneerd product niet of beschadigd geretourneerd wordt bij de webwinkel.

  6. Risico Retoursturen