Geoblocking: Wat betekent dit voor jouw bestelformulier?

Gepubliceerd op: 30 november 2018
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Geoblocking Stoplichten Verkeerslichten Rood (2) 800X400

Op 3 december treedt de Geoblocking Verordening in werking. Hoewel deze verordening retailers niet verplicht om producten of diensten in andere landen te leveren, moeten klanten uit andere EU-landen wél de mogelijkheid hebben om ze onder dezelfde voorwaarden als lokale klanten te kunnen aanschaffen. Hoe zit het dan precies met de levering aan klanten uit het buitenland?

Update december 2019:

Nog lang niet alle ondernemers weten dat het bij wet verboden is om IBAN-rekeningnummers uit andere landen niet te accepteren (IBAN-discriminatie). Voorkom sanctiemaatregelen door IBAN's uit andere landen te accepteren en, indien nodig, je website aan te passen.

Eisen als een lokale verblijfplaats, een lokale bankrekening of betalingsmethoden en het online doorgeleiden of blokkeren op basis van bijvoorbeeld een IP-adres zijn vanaf 3 december verboden. Je moet klanten uit andere EU-landen dus de mogelijkheid bieden om bij jou te kopen.

Bestelformulier aanpassen op buitenlandse adressen

Dit kan betekenen dat je je bestelformulieren op je website aan moet passen. Klanten uit andere EU-landen moeten hun woonadres en lokale telefoonnummer bij je in kunnen vullen. Houd er rekening mee dat adressen in bijvoorbeeld Frankrijk al heel anders zijn opgebouwd dan in Nederland, en telefoonnummers kunnen ook anders zijn.

Het moet mogelijk zijn om een dergelijk adres in te kunnen vullen. Je moet voorkomen dat de lijst van te selecteren landen beperkt is of dat er slechts vier cijfers bij postcode kunnen worden ingevuld. Als je in je orderproces bij woonplaats een postcode uit het buitenland direct weigert, dan sluit je hiermee iemand uit een ander land uit. Onder de Geoblocking Verordening is dat verboden.

Je vindt hier een handig overzicht van de adressering in andere landen.

Als je je beperkt tot het leveren in bepaalde landen, dan mag je voor het afleveradres nog wél gebruikmaken van adresformats en een beperkte lijst van landen waar je levert. Je mag daar bij een Frans adres dus wel weigeren en zeggen: “Wij leveren niet in Frankrijk.” Vervolgens moet je de klant dan een optie geven om het product te laten bezorgen in een land waar je wel levert.

Zelf beslissen waar je levert

Je hoeft niet in al die landen te leveren. Je mag zelf beslissen waar je levert en onder welke voorwaarden, zolang je EU-klanten maar niet verschillend behandelt. Je kunt je klant bijvoorbeeld de mogelijkheid geven het product op te halen in een land waar je wel levert, of je klant kan zelf voor het transport zorgen. Je wordt als retailer niet verplicht om een afhaalpunt of -mogelijkheid op te zetten.

Voorbeeld

Een klant uit Duitsland bestelt een product, maar jij levert normaal gesproken niet in Duitsland. Je mag de bestelling dan niet weigeren omdat het een Duitse klant is, maar je hoeft ook niet te leveren in Duitsland. De klant moet de mogelijkheid hebben een Nederlands adres in te voeren waar jij het product laat bezorgen. Bijvoorbeeld in een eigen winkel nabij de Duitse grens, een pick-up-point of een bekende van je klant.

Let op: Als je besluit om zelf te bezorgen of te helpen met het regelen van de levering buiten je leveringsgebied, loop je het risico dat dit gezien wordt als het commercieel benaderen van dat gebied (actieve verkoop). Dit betekent dat je de regels van dat land moet toepassen (etikettering / producteisen) en daar btw moet afdragen.

Regio’s of landen uitsluiten van levering

Je mag ook zelf beslissen waar je in het land levert. Je mag er bijvoorbeeld voor kiezen om niet op eilanden te leveren of in andere afgelegen regio’s. Je moet hierover wel duidelijk communiceren met je klant aan het begin van het bestelproces.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp