Ford Motor Company, van wholesaler naar retailer

Gepubliceerd op: 15 september 2023
Bijgewerkt op: 15 september 2023
Ford Afbeelding

Ford Motor Company, opgericht in 1903, heeft een rijke geschiedenis van innovatie en baanbrekende prestaties. De onderneming is beroemd om de introductie van de betaalbare Model T in 1908 en de assemblagelijn in 1913, wat de basis legde voor massaproductie en autobezit voor iedereen mogelijk maakte. Gedurende 120 jaar heeft Ford voortdurend gereageerd op veranderingen in de industrie en de wereld. Vandaag spreken we Marco Suurland, Head of E-commerce & Marketing Retail, die met zijn team is binnengebracht om een nieuwe verandering succesvol te maken.

Overgestapt naar een agentuurmodel

Ford Nederland heeft onlangs een belangrijke verschuiving doorgemaakt. Sinds maart is het bedrijf overgestapt naar een agentuurmodel, vergelijkbaar met Tesla's direct-to-consumer benadering. Dit omvat een omnichannelaanpak, waarbij klanten online voertuigen kunnen kopen met ondersteuning van een netwerk van showrooms en servicepunten. Momenteel zijn ze bij Ford druk bezig met het nieuwe agentuurmodel verder te optimaliseren: “Voor het eerst krijgen we zoveel informatie over onze klanten. We zijn druk bezig met wat er goed loopt in het verkoop en service traject, en zien ook wat er nog beter kan. Dit betekent dat we als organisatie de kans hebben om nog beter te worden”, vertelt Marco.

De toekomst van Ford Nederland omvat verdere optimalisatie van het agentuurmodel, nauwere samenwerking met het dealer netwerk en een sterke focus op elektrificatie. Marco geeft aan dat ze bij Ford nu nog in een tussenfase zitten: “Tegen 2030 zullen al onze personenauto’s elektrisch zijn. We zitten nu nog in een tussenfase, hebben reeds afscheid genomen van oude iconen zoals Ford Fiesta, en bouwen nu aan onze nieuwe iconen”, vertelt Marco.

Waar zijn jullie trots op?

Ford Nederland is trots op verschillende prestaties, waaronder het iconisch maken van elektrisch rijden met de Mustang Mach-E en het behalen van de bestverkopende status in de EU voor Plug-in Hybride voertuigen met de KUGA. Zoals Marco benadrukte: "We zijn ook de eerste mainstream autoproducent in Nederland die een Direct-to-Consumer (D2C) winkel heeft geopend om dichter bij de eindklant te zijn. Hierdoor proberen we ons te onderscheiden in onze klantgerichte ondersteuning”, aldus Marco.

Het lidmaatschap bij Thuiswinkel.org

Ford is sinds kort aangesloten bij Thuiswinkel.org en voor Marco en Ford waren er meerdere redenen om zich aan te sluiten: “Naast dat we als eerste automerk lid zijn van Thuiswinkel.org, creëren we ook zekerheid voor onze eindklant door het keurmerk. En daarnaast zijn de voordelen zoals de marktgegevens, juridische ondersteuning en het netwerk ook iets waar we veel uit kunnen halen”, aldus Marco.

Meer weten over Ford?

Dat Ford Nederland een belangrijke verschuiving aan het maken is, dat is wel duidelijk. Het bedrijf maakt veel stappen en probeert zich te blijven verbeteren. Wil je meer weten over Ford Nederland?

Bezoek dan de website

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp