Duurzaamheidsresultaten van Thuiswinkel.org in 2020

Gepubliceerd op: 17 februari 2021
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Duurzaamheid Takken En Logo Bb 800 X 400

Het jaar 2020 was het jaar van corona. Toch is duurzaamheid in deze uitzonderlijke tijd bij Thuiswinkel.org geen ondergeschoven kindje geworden. Verduurzaming blijft onverminderd belangrijk en in 2020 hebben we een aantal mooie mijlpalen bereikt.

Reduceren met Bewust Bezorgd

Gelukkig zien we dat duurzaamheid ook bij webwinkels hoog op de agenda blijft staan. Wehkamp won de Shopping Award Duurzaamheid voor het verduurzamen van hun verpakkingen. Ook sloten mooie retailers zich aan bij Bewust Bezorgd, het rekenmodel waarmee ze inzicht krijgen in de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de bezorging van pakketten. Het Bewust Bezorgd model werd ondertussen uitgebouwd: met nieuwe data over afhaalpunten, nieuwe partners zoals CO2OK en DPD, en er kwam een eigen website waar alle informatie overzichtelijk te vinden is: www.bewustbezorgd.org. We kijken ook al verder naar de toekomst: zo werken we aan een uitbreiding van het rekenmodel om omnichannel retailers in staat te stellen om de gehele impact te berekenen.

Bouwen op basis van data

Aan de basis van verduurzaming staat het beschikken over de feiten. 2020 stond in het teken van onderzoek. We deden onderzoek naar de CO2 impact van afhaalpunten, naar de perceptie van de consument over e-commerce en duurzaamheid, en naar retour gezonden producten. De inzichten stelden ons in staat om invloed uit te oefenen. Zo werden de data gebruikt in meerdere Kamerbrieven waarmee het kabinet de Tweede Kamer informeert over de stand van zaken. Op basis van de onderzoeksresultaten zijn er factsheets opgesteld op het gebied van logistiek, verpakken en retouren. Hiermee zijn de feiten helder op een rij gezet.

En we gaan door

Het nieuwe jaar is van start gegaan en er staan mooie projecten in de steigers. We gaan in 2021 inzetten op consumentenbewustwording en circulaire economie. Er zal onder andere een onderzoek worden gepubliceerd naar het consumentengedrag van duurzaamheidsinformatie in de check-out. En we willen webwinkels nóg meer concrete handvatten bieden om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Daarnaast zullen we meer focus geven aan het Europese beleid en de impact die dit heeft op webwinkels. Kortom: houd ons in de gaten!

Meer weten?

Download hier de Infographic ‘Thuiswinkel.org en duurzaamheid in 2020’

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp