Duurzaam bezorgen: Hoe verklein je de CO2-impact van de last mile?

Gepubliceerd op: 18 oktober 2022
Bijgewerkt op: 18 oktober 2022
Geschreven door
Last Mile (1920 X 1280 Px) (800 X 400 Px)
e-Academy

Voor steeds meer consumenten is duurzaamheid een keuzecriterium als ze online shoppen. Hierin ligt een mogelijkheid om je als webshop te onderscheiden. Een van de belangrijkste aspecten van de supply chain is de zogeheten 'last mile', oftewel het bezorgen van het pakketje naar de consument. Maar hoe zorg je ervoor dat je bezorging duurzaam wordt? Hoe kunnen webshops samen met consumenten en vervoerders de impact van hun logistiek – denk onder meer aan CO2-uitstoot en opstoppingen door bestelbusjes – verkleinen?

Wat is de CO2-impact van de last mile?

Onderzoek laat blijken dat van alle activiteiten die bij een webaankoop komen kijken, de transport naar consumenten, oftwel de last mile, de grootste CO2-uitstoot veroorzaakt. Hoe duurzaam de last mile is, hangt van verschillende factoren af. Een van die factoren is de drop density; het aantal pakketjes dat per gereden kilometer kan worden bezorgd. Hoe hoger de drop density - oftewel hoe meer pakketjes de bezorger per gereden kilometer kan droppen - hoe lager de CO2-uitstoot per pakketje wordt. Lees hieronder hoe dit werkt.

Drie factoren die de drop density beïnvloeden

1. Door de klant gekozen bezorgoptie in check-out

Waar een online shopper vroeger vaak een paar dagen tot een week moest wachten op zijn bestelling, is 'Vandaag besteld, morgen in huis' op dit moment de standaard.  De meeste webshops bieden deze optie aan en bij veel webshops is het ook de standaardoptie. Binnen stedelijke gebieden wordt steeds vaker bezorging op dezelfde dag of zelfs binnen één of twee uur aangeboden.

2. Levertermijn

De levertermijn heeft invloed op hoe efficiënt vervoerders hun middelen kunnen inzetten. Meer tijd maakt het mogelijk om pakketjes voor dezelfde bestemming (denk aan een wijk, een straat of een gebouw) te verzamelen.

3. Tijd voor de bezorging

Heeft de vervoerder meer tijd, dan kan hij slim bundelen en kan de bezorger meer pakketjes bezorgen per gereden kilometer. In dat geval stijgt de drop density. Wordt het pakketvolume opgebroken omdat er geen tijd is voor verzameling, dan kan de vervoerder minder pakketjes per gereden kilometer bezorgen. In dat geval daalt de drop density.

Meer tijd voor de bezorging leidt tot slimme bundeling, waardoor de vervoerder meer pakketjes per gereden kilometer kan bezorgen. De drop density stijgt en daardoor neemt de CO2-impact af. Andersom leidt minder tijd voor de bezorging tot het opbreken van het pakketvolume. De vervoerder kan daardoor minder pakketjes per gereden kilometer bezorgen. De drop density daalt en de CO2-impact stijgt.

E-learning Duurzame bezorging

Ben je geïnteresseerd hoe jij je last mile verder kunt verduurzamen? Start dan vandaag nog met onze e-learning Duurzame bezorging en leer in een uurtje alles wat je moet weten voor dat je zelf aan de slag gaat!

Please to watch this video.

Aan de slag

Start direct met leren en ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.

Log direct in op ons platform.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Denk mee over circulair textiel nationaal beleidsprogramma

  Gepubliceerd op 17 juni 2024

  Voor circulair textiel publiceert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een concept-beleidsprogramma voor 2025 tot 2030, met de vraag om input te leveren voor bedrijven.

  Duurzaamheid
 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)