Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Bijgewerkt op: 11 december 2024
Op grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP). In Duitsland is dit geregeld in de wet genaamd Einwegkunststofffondsgesetz (EWKFondsG). Deze wet verplicht producenten om de kosten voor het inzamelen en verwerken van SUP-producten te dragen.
Geldt de wet voor mij?
De Duitse wet is van toepassing op retailers en fabrikanten die SUP-producten vanuit Nederland naar Duitsland verzenden. SUP-producten zijn geheel of gedeeltelijk gemaakt van plastic en niet ontworpen om in de levenscyclus herhaald te gebruiken. Dit zijn producten zoals wegwerpverpakkingen voor levensmiddelen, folieverpakkingen, zakken en plastic draagtassen, bekers en verpakkingen voor dranken, vochtige doekjes, ballonnen, tabaksproducten met filters of filters voor gebruik met tabaksproducten.
In Duitsland is het Milieuagentschap UBA (UmweltBundesamt) de verantwoordelijke instantie. De UBA heeft het online platform DIVID opgericht, waar je je moet aanmelden. Dit geldt voor iedereen die SUP-producten op de Duitse markt brengt. Er geldt geen drempel voor een minimum hoeveelheid SUP-producten. De registratie moet plaatsvinden voordat je SUP-producten op de markt brengt.
Als je geen Duitse vestiging hebt moet je een ‘gevolmachtigde’ aanwijzen om aan de verplichtingen te voldoen. De UBA heeft een lijst gepubliceerd met gevolmachtigden (deze lijst is niet uitputtend). De lijst wordt continu door de UBA geactualiseerd. Houd er rekening mee dat de verplichting om heffingen te betalen bestaat vanaf 2024, ongeacht de registratiestatus.
Een eventuele LUCID registratie voor het op de markt brengen van Duitse verpakkingen is niet hetzelfde als (en vervangt dus niet) de registratie bij DIVID voor SUP-producten. Dit geldt ook andersom, een registratie bij DIVID vervangt niet een LUCID registratie. Data vanuit de LUCID registratie kan wel worden geëxporteerd naar het DIVID platform
Bij niet-naleving van de regelgeving kunnen boetes tot 100.000 euro worden opgelegd.
Wat moet ik doen?
- Neem eerst de handleiding door die de UBA heeft opgesteld. Daarin wordt elke stap uitgelegd voor het aanmaken van het account en het voltooien van de registratie.
- Meld je aan bij het UBA via het DIVID. Registratie is gratis en ook mogelijk voor Nederlandse bedrijven.
- Als je geen Duitse vestiging hebt moet je een gevolmachtigde inschakelen. Een (niet uitputtend) overzicht van deze partijen vind je hier. De gevolmachtigde moet ook in het registratieproces worden opgegeven.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Je doet betere zaken met een toegankelijke webwinkel!
Gepubliceerd op 9 januari 2025CategorieEen toegankelijke webwinkel wordt steeds belangrijker. Vanaf volgend jaar moeten webwinkels voldoen aan verschillende regels. Lees hier de belangrijkste bevindingen.
-
Wie bepaalt de retailprijs? De belangrijkste aandachtspunten voor webshops
Gepubliceerd op 3 januari 2025KennisartikelIn deze blog bespreekt onze business partner Maverick Advocaten de belangrijkste aandachtspunten bij het bepalen van de retailprijs door webshops.
-
Nederlandse wetgeving voor verkoop van wegwerpplastic (Single Use Plastics)
Gepubliceerd op 23 december 2024KennisartikelIn het kader van de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) bestaat er de Europese Single Use Plastics richtlijn. Het belangrijkste doel van de SUP-richtlijn is het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastics.
-
Ontmoet onze business partner Forus-P
Gepubliceerd op 16 december 2024Forus-P is een vertrouwde cybersecuritypartner van Thuiswinkel.org. Wij spraken co-CEO’s Eveline van Manen en Dafna Peters over hun missie, uitdagingen en toekomstvisie.