Driekwart van de leden van Thuiswinkel.org is bezig met duurzaamheid

Gepubliceerd op: 11 januari 2023
Bijgewerkt op: 11 januari 2023
Geschreven door
Duurzaamheid Duurzame Wereld

De e-commerce is een ontzettend innovatieve sector en actief op het gebied van duurzaamheid. Uit een ledenpeiling van Thuiswinkel.org blijkt dat 62% momenteel een actief duurzaamheidsbeleid voert. Daarbij staat duurzaam verpakken voorop: zo gebruikt 77% gerecycled kartonnen dozen. En staat ook aandacht voor vermindering van retouren op de agenda bij leden: 62% heeft bijvoorbeeld productinformatie op de website om retouren te voorkomen.

Bovenstaande cijfers komen uit een vragenlijst ingevuld door 122 leden van Thuiswinkel.org. Deze peiling is gedaan om meer inzicht te krijgen waar leden mee bezig zijn op het gebied van duurzaamheid in de e-commerce. Leden kregen vragen voorgelegd over hun duurzaamheidsactiviteiten rondom retouren, verpakken, bezorgen, duurzame producten, strategie en circulaire economie.

Positief tegenover duurzaamheid

Leden staan positief tegenover duurzaamheid en zijn al volop bezig met verbeteringen. In het kader van circulariteit zien we nog groeikansen. 51% van de leden geeft aan dit niet binnenkort op de planning te hebben. Toch is dit een belangrijk onderwerp. De Nederlandse overheid stuurt namelijk op hergebruik van 50% van alle grondstoffen in 2030. Het is nog een relatief nieuw onderwerp wat veel facetten binnen een organisatie raakt. Hier wil Thuiswinkel.org samen met de markt op door ontwikkelen en leden helpen met het integreren van circulariteit in business modellen.

Thuiswinkel.org is al jaren actief omtrent duurzaamheid vooral op het gebied van retouren, verpakken en bezorgen. Zo zijn er de afgelopen tijd veel projecten geweest rondom deze onderwerpen. Er zijn meerdere podcasts opgenomen, greenpapers gepubliceerd, elke drie jaar verschijnt er een branche verduurzamingsverpakkingsplan en is Bewust Bezorgd opgezet. Op deze manier zet Thuiswinkel.org zich in om leden te helpen met verduurzamen. Wil je ook stappen gaan zetten op het gebied van duurzaamheid? Zorg dat je meekomt met deze belangrijke ontwikkeling en neem contact met ons op.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Denk mee over circulair textiel nationaal beleidsprogramma

  Gepubliceerd op 17 juni 2024

  Voor circulair textiel publiceert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een concept-beleidsprogramma voor 2025 tot 2030, met de vraag om input te leveren voor bedrijven.

  Duurzaamheid
 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)