De toekomst van online betalen: Een analyse van betaalinnovaties voor retailers

Gepubliceerd op: 9 november 2023
Bijgewerkt op: 9 november 2023
Online Betalen Ontwikkelingen In 2025 2030

Niet alleen technologie en consumentengedrag ontwikkelen zich in razend tempo, ook betaalmethoden doen dat; er zijn steeds meer mogelijkheden. De veranderingen hebben niet alleen invloed op transactieprocessen, maar ook op de totale klantervaring en – cruciaal – op conversieratio’s. Retailers staan voor de uitdaging om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.

Download de bluepaper

Een geoptimaliseerde betaalervaring kan leiden tot meer conversies, wat essentieel is voor het succes van elke retailer. In dit artikel gaan we dieper in op de aankomende betaalinnovaties, de reactie van retailers en de verschillende persona’s die in deze dynamiek een rol spelen.

Vijf relevante ontwikkelingen in online betalen

1. iDEAL: meer dan een betaalmethode

Een groeiend marktaandeel en een stijgend aantal transacties maken duidelijk dat iDEAL niet stilstaat. De vertrouwde naam in de Nederlandse e-commerce blijft innoveren. Recente uitbreidingen, waaronder de introductie van het iDEAL-profiel, onderschrijven de ambitie om de gebruikerservaring te blijven verbeteren en de dienstverlening verder te personaliseren met nieuwe diensten zoals een fast checkout (‘Snel Bestellen’). Bovendien heeft het European Payments Initiative het voornemen om iDEAL over te nemen, wat de strategische waarde en het potentieel van iDEAL op de Europese betaalmarkt benadrukt. De ambitie is duidelijk: behalve in Nederland ook op Europees niveau een prominente rol spelen.

2. Upgrade van de betaalpas: de nieuwe norm in online kaartbetalingen

De traditionele betaalpas is in transformatie. Komende jaren worden alle debit- en creditcards vervangen. Nieuwe technologieën en protocollen maken het gebruik ervan intuïtiever en veiliger. Met de introductie van Click to Pay wordt online betalen een fluitje van een cent; handmatige invoer van kaart- of adresgegevens gaat tot het verleden behoren. Na aanmelding worden de gegevens van de klant, op basis van herkenning met een cookie, automatisch ingevuld. De betaler kan zo zijn betaalervaring verbeteren.

3. Open banking en instant payments: revolutie in financiële transacties

Open banking en instant payments zijn termen die elke retailer moet kennen. Ze beloven een toekomst waarin financiële transacties sneller, veiliger en transparanter zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos, van boekhoudpakketten tot directe bankbetalingen. Tot nu toe is de inzet van open banking voor consumentenbetalingen beperkt, om uiteenlopende redenen. Hier komt nu verandering in: de eerste payment service providers en de eerste webshops bieden hun klanten de mogelijkheid om direct vanaf hun bankrekening te betalen.

4. Digital wallets: het onbenutte potentieel

Hoewel digitale portemonnees al enige tijd bestaan, is hun potentieel in de online wereld nog grotendeels onbenut. Ze bieden een naadloze integratie van betalingen met loyaliteitsprogramma’s en persoonlijke gegevens zoals adressen. De bekende voorbeelden zoals Apple Wallet en Google Wallet veranderen de klantervaring voor online betalen met nieuwe diensten als een laagdrempelige fast checkout. Op korte termijn zijn verdere integraties en uitbreidingen van de functionaliteiten van deze wallets te verwachten, waardoor ze een nog centralere rol zullen spelen in het betaallandschap. Ook is de verwachting dat andere betaaloplossingen een vergelijkbare rol gaan vervullen en zich zullen ontwikkelen tot digital wallets.

5. De digitale euro: een nieuwe stap in het Europese betaallandschap

De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt de mogelijkheid om een digitale euro te introduceren als aanvulling op contant geld, en niet ter vervanging ervan. Deze digitale valuta is een elektronische vorm van centralebankgeld, toegankelijk voor alle burgers en bedrijven. Het doel van de digitale euro is om de efficiëntie van betalingen in de eurozone te vergroten, de soevereiniteit van het Europese betalingssysteem te waarborgen en te reageren op de afnemende rol van contant geld in sommige regio’s. Voor retailers zou de introductie van een digitale euro nieuwe kansen kunnen bieden, zoals snellere en goedkopere transacties, evenals nieuwe vormen van klantbetrokkenheid. Echter, het zou ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van technologie, regelgeving en acceptatie door consumenten.

Tijdpad voor de digitale euro
Het onderzoek naar en het ontwerp van de digitale euro als central bank digital currency (CBDC) van Europa is nog volop in ontwikkeling. De definitieve wetgeving wordt verwacht in 2025, de implementatie in 2027

Retailers en betaalinnovaties: een balans tussen technologie en klantbehoeften

In recente expertsessies hebben deskundigen uit de betaalwereld uitgebreide masterclasses gegeven over de genoemde innovaties. Retailers kregen de kans om hierover vragen te stellen, praktische toepassingen te bespreken en inzichten te delen. Het resultaat? Een rijke uitwisseling van ideeën en inzichten die licht werpen op de toekomst van betalen in online retail. Ze zijn vastgelegd in de bluepaper van de expertgroep Online Betalen: ontwikkelingen in 2025-2030.

Personas en hun rol in de betaalwereld

Om in te schatten hoe klanten betaalinnovaties zullen ontvangen, is het waardevol voor een retailer om zijn klantprofielen te leggen op de gedefineerde betaalpersona’s. Als het om betalingen en betaalvernieuwingen gaat, hebben zij ieder hun eigen perspectieven en behoeften. Deze persona’s staan uitgebreid beschreven in de bluepaper. Om een idee te geven worden er hieronder enkele kort benoemd:

  • De technologie-enthousiasteling is altijd op zoek naar de nieuwste technologische innovaties en snel in het adopteren van nieuwe betaalmethoden. Voor hem zijn digital wallets en open banking niet alleen handig, maar ook spannend.
  • De veiligheidsbewuste consument stelt veiligheid voorop. Hij is misschien terughoudend om nieuwe betaalmethoden te proberen, tenzij hij ervan overtuigd is dat zijn gegevens veilig zijn.
  • De traditionele shopper houdt vast aan bekende betaalmethoden en is terughoudend om over te stappen op nieuwe technologieën. Duidelijke communicatie over de voordelen en veiligheid van nieuwe betaalmethoden is vereist om hem te overtuigen.

De toekomst van betalen in de retail

Het is duidelijk dat de betaalwereld zich in een spannende fase bevindt. De technologische vooruitgang biedt retailers ongekende mogelijkheden om hun bedrijfsvoering te optimaliseren en hun klanten een betere ervaring te bieden. Echter, met deze kansen komen ook uitdagingen. Het is van cruciaal belang voor retailers om een evenwicht te vinden tussen het omarmen van nieuwe technologieën en het waarborgen van de veiligheid en privacy van hun klanten.

Daarnaast is het belangrijk voor retailers om te begrijpen dat niet alle klanten op dezelfde manier tegen betalingen aankijken. Terwijl sommigen enthousiast zijn over de nieuwste betaalinnovaties, geven anderen de voorkeur aan traditionele betaalmethoden. Retailers moeten flexibel zijn in hun benadering en een scala aan betaalopties aanbieden om aan de uiteenlopende behoeften van hun klanten te voldoen. Terwijl de wereld van betalen zich blijft ontwikkelen, is het duidelijk dat die toekomst in de retail zowel uitdagingen als kansen biedt. Van het omarmen van nieuwe technologieën tot het begrijpen van de unieke behoeften van verschillende klantpersona’s: retailers staan voor de taak om zich aan te passen en te innoveren.

Het is cruciaal voor retailers om bij te blijven met de snel veranderende betaalwereld. Wat vandaag als relevant wordt beschouwd, kan morgen al achterhaald zijn. Het is daarom van groot belang dat retailers actief de laatste ontwikkelingen volgen en begrijpen, om zo altijd een stap voor te blijven in deze dynamische markt. Het aansluiten bij netwerken en expertgroepen, zoals die van ShoppingTomorrow, kan hierbij een waardevolle rol spelen. Door samen te werken met betaalexperts en te luisteren naar hun klanten, kunnen retailers voorsorteren op succes in een steeds veranderend betaallandschap

Complex en continu in beweging

De wereld van betalen is complex en continu in beweging. Voor retailers is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en te begrijpen hoe deze innovaties de behoeften van hun klanten kunnen vervullen. Door zich aan te passen aan deze veranderingen en te luisteren naar hun klanten, kunnen retailers een voorsprong nemen in een steeds competitievere markt. Voor een diepgaand inzicht in deze onderwerpen en de verschillende persona’s die een rol spelen in de betaalwereld, is de bluepaper van ShoppingTomorrow een essentiële bron van informatie.

Download de volledige bluepaper

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp