De duurzame transitie: niet alleen beloven, maar ook doen

Gepubliceerd op: 2 september 2022
Bijgewerkt op: 2 september 2022
Geschreven door
Duurzaamheid Duurzame Wereld

Martine Hauwert ontving Marlene ten Ham, algemeen directeur van Thuiswinkel.org, Oscar Diele, CEO van Flinders en Rob van den Dool, Founder en CEO van Yumeko in de studio. Tijdens de podcast van New Business Radio spraken zij over de grote uitdaging om samen meer maatschappelijk verantwoord te gaan ondernemen.

We bevinden ons midden in een duurzame transitie: het veiliger en duurzamer maken van de hele keten. Om dit mogelijk te maken is het cruciaal om goed samen te werken. Rob: “Duurzaamheid is niet zo moeilijk. Je kunt heel makkelijk zeggen welke producten goed zijn en welke minder. We kunnen samen kijken naar wat die minder goede producten zijn en die vervolgens elimineren.” Momenteel is de overweging om toch door te gaan met deze producten vaak prijs gedreven.

Naast dat de sector zelf de slechte producten uit de schappen kan halen, heeft ook de overheid een belangrijk aandeel in deze transitie. Het is aan hen om de samenleving echt een stimulans te geven om duurzamer te gaan leven. De experts zijn bang dat dit niet iets is wat de consument uit zichzelf  gaat doen. Het bedrijfsleven kan de consument al meer gaan sturen richting duurzaamheid, maar ook de politiek moet echt zijn verantwoordelijkheid nemen. De discussie moet in Brussel gevoerd worden en dan kunnen we samen gaan schakelen. E-commerce gaat per definitie over de grenzen heen en vraagt veel meer power dan wat we nu zien.

Voor de ondernemer moet er een voordeel zitten in duurzaam ondernemen

Maatschappelijk vindt er echt een omslag plaats. Consumenten vragen steeds meer naar de duurzame alternatieven. Het is als ondernemer belangrijk om nu de stap te maken en duurzame alternatieven aan te bieden. Volgens Oscar is dit iets waarin jij je als webshop kunt onderscheiden ten opzichte van jouw concurrenten, “Je moet als ondernemer nu beginnen en niet over vijf jaar. Het is een ticket to the game. Als je niet duurzaam bent, doe je straks niet meer mee.” Met de maatschappelijke omslag die plaatsvindt, zien we dat de consument van nature een positieve impact willen maken. Dit komt ook voor werkgevers steeds vaker terug. Zo zijn werknemers steeds vaker op zoek naar bedrijven die iets positiefs willen bijdragen aan de wereld. Je kunt er al niet meer omheen!

“Niet alleen beloven, maar ook doen wat je zegt”

Er zijn veel webshops die claimen duurzaam te zijn, een belofte die lang niet altijd waar wordt gemaakt. Green washing. We moeten ervoor waken dat deze claim ook echt zo is. Je moet dus niet alleen zaken beloven, je moet ze ook echt waarmaken. En volgens Marlene ten Ham moeten we dit samen inzichtelijk maken. “We moeten er met de markt aan werken dat je iets niet alleen zegt, maar ook de garantie biedt dat je daadwerkelijk iets bijdraagt aan de duurzame wereld”. Iedereen heeft hier een bijdrage in te leveren. Zo hebben bijvoorbeeld webwinkels een grote rol te vervullen in het voorlichten van de consument. En tegelijkertijd moeten we gaan nadenken aan true pricing: wat kost een product nou écht? De consument moet weten dat wanneer een product heel goedkoop is, iets of iemand anders in de keten daaronder leidt.

De duurzame transitie is een belangrijk thema van de afgelopen jaren en wordt alleen maar belangrijker. Het is duidelijk dat dit een thema is dat we gezamenlijk moeten aanpakken. Tijdens de podcast werd er nog veel dieper ingegaan op dit thema en om het belang van deze transitie nog eens goed te benadrukken, is er over dit onderwerp een apart kennisartikel te vinden. Deze komt op de website (datum).

Duurzaamheid is een topic waar jij als ondernemer nu op in moet spelen. Hier liggen voor jou als ondernemer veel verschillende kansen. Thuiswinkel.org heeft over dit onderwerp veel verschillende kennis- en nieuwsartikelen, waarin deze kansen voor jou als ondernemer in worden behandeld. Ook in de podcast worden deze kansen, en ook zeker de stappen die gemaakt moeten worden, nog uitgebreider behandeld. Ben je na het lezen van dit artikel nog meer benieuwd over wat Marlene, Oscar en Rob bespreken over dit onderwerp?

BELUISTER DE PODCAST DAN NU >

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp