AVG: Mag ik de klant vragen om de geboortedatum?

Gepubliceerd op: 29 juli 2022
Bijgewerkt op: 29 juli 2022
Geschreven door
Verjaardag

Je ziet dat het nog veel gebeurt op websites. De klant wordt verplicht om zijn geboortedatum in het orderproces in te vullen. Maar mag dit eigenlijk wel?

Onze juristen krijgen van leden nog regelmatig de vraag of ze in hun orderproces het veld "geboortedatum" verplicht mogen maken. Webshops willen gewoon graag, om uiteenlopende redenen, de geboortedatum van hun klant weten. Of je als webshop de geboortedatum van je klant mag vragen is afhankelijk van de reden. Maar als je vraagt om de geboortedatum, dan moet je het doel en de wettelijke grondslag helder hebben en je klant hierover informeren in je privacystatement.

Het principe in de AVG is dataminimalisatie. Verwerk geen persoonsgegevens die je niet nodig hebt. Ook mag je geen persoonsgegevens verwerken waarvan je geen wettelijke grondslag hebt. Wat is dan de grondslag voor het vragen van een verjaardag/geboortedatum? Ook dat is weer afhankelijk van de reden dat je het vraagt.

Gegronde reden

Je mag dus wel de leeftijd van je klant vragen als je daar een gegronde reden voor hebt. Wat zijn dan die redenen?

  • Een klant wil achteraf betalen en je wilt een kredietcheck uitvoeren.
  • Als kredietverstrekker wil je vooraf een BKR-registratiecheck uitvoeren om uit te sluiten dat iemand in de schuldsanering zit. 
  • Als de klant een auto- of zorgverzekering wil afsluiten. 

Uiteraard kunnen er ook andere geldige redenen zijn om de leeftijd van je klant te vragen.

Leeftijdsgebonden producten of diensten

Hoe zit het dan met de wettelijke leeftijdsgrens voor alcohol en bij bepaalde games? Hiervoor geldt als een wettelijke verplichting dat je moet weten hoe oud de persoon is die via je webshop bestelt. Je bent immers strafbaar als je aan minderjarigen verkoopt. Toch hoef je hier niet de geboortedatum te vragen en vast te leggen. Het is voldoende als je zorgt voor een optioneel vinkje bij de stelling ‘ik ben 18 jaar of ouder’. Als je het vinkje vastlegt, dan voldoe je aan de leeftijdscontrole.

In de meeste gevallen is het niet nodig om de geboortedatum te vragen. Wil je het toch doen, bijvoorbeeld om je klant een attentie op zijn verjaardag te sturen, doe dit dan alleen als optioneel veld en geef uitleg waarom je de vraag stelt in je privacystatement of direct bij de vraag middels een pop-up bij een asterisk.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp