Algemene voorwaarden moeten ook aan wettelijke eisen voldoen
Bijgewerkt op: 29 februari 2024

Het is voor webshops niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken, maar wel aan te raden. In algemene voorwaarden leg je afspraken vast welke rechten en plichten er gelden tussen de verkoper en consument. Maar let op: wanneer je als professional producten of diensten verkoopt aan consumenten ben je niet helemaal vrij om zelf te bepalen wat je in de algemene voorwaarden opneemt.
Algemene voorwaarden
Er zijn specifieke wettelijke regels over wat er niet in de algemene voorwaarden mag worden opgenomen wanneer je als professionele webshop verkoopt aan consumenten. De wet maakt onderscheid tussen een zwarte en een grijze lijst. Bedingen in algemene voorwaarden die op de zwarte lijst staan vermeld mogen in geen enkel geval in algemene voorwaarden worden gebruikt. Bedingen die op de grijze lijst staan vermeld worden vermoed onredelijk bezwarend te zijn. Een webshop die een beding in de algemene voorwaarden heeft opgenomen dat op de grijze lijst staat moet bewijzen dat het beding toch rechtvaardig is. Een rechter kan een beding in de algemene voorwaarden dat in strijd is met de wet buitenspel zetten.
Autoriteit Consument & Markt
In een specifieke rechtszaak oordeelt een rechter of de algemene voorwaarden die je als webshop gebruikt voldoen aan wetgeving. Maar ook de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt hier toezicht op en treedt zo nodig handhavend op. De ACM heeft in een zaak handhavend opgetreden door dwangsommen op te leggen aan een webshop, omdat de webshop algemene voorwaarden gebruikte waarbij bepalingen in strijd waren met de wet.
Het ging om een webshop waar consumenten een abonnement konden afnemen. In de algemene voorwaarden was bepaald dat na de vaste looptijd het abonnement automatisch met een jaar wordt verlengd zonder mogelijkheid om het abonnement op te zeggen. Daarnaast bracht de webshop op grond van de algemene voorwaarden een boete in rekening als consumenten toch het abonnement opzegden. Dit is niet toegestaan. Na de vaste looptijd mag een abonnement per maand worden opgezegd en ook de boeteclausule is niet toegestaan.
Thuiswinkel.org
Het handhaven door de ACM laat zien dat er ook aan algemene voorwaarden wettelijke eisen worden gesteld. Verkoop je als webshop producten of diensten aan consumenten? Dan is het belangrijk om hieraan te voldoen. Thuiswinkel.org helpt haar leden om compliant te zijn met consumentenwetgeving. Leden van Thuiswinkel.org zijn verplicht de door Thuiswinkel.org opgestelde algemene voorwaarden te gebruiken, waarmee onze leden compliant zijn op het gebied van online verkoop van producten en diensten aan consumenten en de rechten en plichten van de consumenten zijn gewaarborgd.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.

Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Europese Commissie presenteert Werkprogramma Ecodesign 2025-2030
Gepubliceerd op 8 mei 2025De EU presenteert ecodesignplan 2025-2030 met strengere eisen voor producten om de circulaire en energie-efficiënte economie te versnellen.
-
Achteraf betalen onder de loep: wat zegt de rechter over het verdienmodel?
Gepubliceerd op 8 mei 2025Achteraf betalen groeit, maar transparantie verschilt per aanbieder. Rechtbanken oordelen wanneer sprake is van consumentenkrediet.
-
NCSC en DTC lanceren gezamenlijke basisprincipes voor digitale weerbaarheid van bedrijven
Gepubliceerd op 22 april 2025CategorieHet Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC) introduceren een vernieuwde, set basisprincipes om de digitale weerbaarheid van Nederlandse bedrijven te versterken.
-
Wetgeving in e-commerce: dit moet je weten in 2025
Gepubliceerd op 10 april 2025CategorieVincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, sprak op de Webwinkel Vakdagen 2025. We bespreken in dit artikel de belangrijkste inzichten.