ACM: toezicht gericht op beëindiging ongewenste telemarketing

Gepubliceerd op: 1 juli 2021
Bijgewerkt op: 18 augustus 2021
Geschreven door
Wetgeving ACM Telemarketing Laptop Headset Koptelefoon 800X400

Per 1 juli 2021 zijn er nieuwe wettelijke regels voor telemarketing van kracht. Deze regels bepalen onder welke voorwaarden bedrijven consumenten met een commercieel aanbod mogen bellen.

Bel-me-niet register vervalt per 1 juli

Voor 1 juli mochten verkopers consumenten bellen, tenzij zij waren ingeschreven in het Bel-me-niet register. De regels zijn nu dus omgedraaid: een consument mag alleen gebeld worden als hij vooraf toestemming heeft gegeven of klant is (geweest). Door de nieuwe wet is de consument nu beter beschermd tegen ongewenste telemarketing en is het Bel-me-niet register niet meer nodig.

Voorlichten en handhaven

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van de nieuwe wettelijke regels. Ondernemers die zich niet aan deze regels houden en consumenten bellen zonder dat ze daarvoor toestemming hebben verleend, kunnen een boete of een last onder dwangsom verwachten. De ACM roept consumenten op zich te melden als bedrijven hen na 1 juli zonder toestemming bellen.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Ongewenste telemarketing is een groot probleem. De nieuwe regels zijn bedoeld om consumenten te verlossen van die ongewenste telefoontjes. Onze bijdrage daaraan is dat wij consumenten voorlichten over de nieuwe regels die gelden én streng en actief gaan handhaven. Daar zetten wij vanaf 1 juli op in. Consumenten kunnen ons helpen door bedrijven die ongewenst bellen te melden bij ons loket ACM ConsuWijzer.”

Het ‘recht van verzet’

In alle gevallen kan de consument tijdens het gesprek het ‘recht van verzet’ inroepen. Het is daarvoor voldoende als de consument zegt: “Ik wil dat u mij niet meer belt.” Het bedrijf mag dan niet nog eens bellen. Dit recht moet het bedrijf dat belt bij elk gesprek actief aanbieden. Dit betekent dat de consument de regie houdt over de telefoontjes die hij krijgt en bij ieder gesprek de mogelijkheid heeft zijn toestemming weer in te trekken.

Toezicht ACM

De ACM is de toezichthouder op de naleving van de nieuwe regels. Onderdeel van de nieuwe regels is ook dat de bewijslast voor het toezicht is omgekeerd. Dit betekent dat het bedrijf dat belt aan de ACM moet kunnen aantonen dat hij mocht bellen en dat hij het recht van verzet heeft aangeboden. De ACM gaat consumenten actief wijzen op de nieuwe regels. Signalen over ongewenste telefoontjes kunnen gemeld worden bij ACM ConsuWijzer.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp